Middelbare school

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De middelbare school wordt ook wel voortgezet onderwijs genoemd (v.o.). Na de basisschool, waar je ongeveer acht jaar hebt gezeten, moet je verder naar de middelbare school.

Cito scores

Het minimaal aantal punten dat je kan halen is 500, het maximale 550. Hieronder vindt je welke score bij welk advies hoort. Je hebt ook de NIO. Die werkt met andere scores.

Cito-score Advies
501 - 522 Basisberoepsgerichte leerweg
522 - 527 Basis- en Kaderberoepsgerichte leerweg
524 - 528 Kaderberoepsgerichte leerweg
528 - 532 Mavo
530 - 535 Gemengde/ theoretische leerweg
533 - 536 Gemengde/theoretische leerweg en havo
538 - 541 Havo
538 - 545 Havo/vwo brugklas
545 - 550 Vwo (Atheneum / Gymnasium / Tweetalig onderwijs / Tvwo)

Je keuze

Er zijn verschillende vormen van het voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld het vmbo-basis, -kader, -KGT (Kader Gemengd Theoretisch), -Theoretisch, de havo en het vwo. Je schoolkeuze wordt door verschillende dingen bepaald. De svl (school vragen lijst), de cito-entree-toets (die krijg je in groep 7) of de citotoets (die krijg je in groep 8).

Klassen

De eerste en vaak ook de tweede klas van de middelbare school noemt men de brugklas. Soms zitten havo en vmbo, of havo en vwo klassen dan bij elkaar in één klas en wordt hier bepaald welke richting je het best kunt kiezen. Meestal kies je gelijk in het begin al een richting. Na de tweede of derde klas kom je in de bovenbouw. Dan mag je een profiel kiezen - je kunt dan vakken waar je slecht in bent (bijvoorbeeld de talen of wiskunde) laten vallen en vakken waar je goed in bent houden. Daarna heeft VMBO nog één leerjaar (die hebben er vier), HAVO nog twéé (die hebben er vijf) en VWO nog drie (die hebben er zes in totaal).

Dakpanklas

Bijvoorbeeld; je advies is Havo of Vwo maar je hebt bij de Cito toets 540 punten gehaald dan kan bij een gesprek de conclusie uitkomen dat je naar Havo/Vwo kunt gaan, dit houd in dat je bij een VWO klas inkomt en op dat niveau les krijgt, dit gebeurt in je eerste leerjaar, als aan het einde van dit leerjaar blijkt dat je VWO niet aankunt, dan ga je het volgende jaar naar Havo, maar als blijkt dat je het niveau wel aan kunt dan ga je toch mee in die klas naar leerjaar 2 VWO. Of je naar het HAVO of VWO gaat ligt dan aan jou en aan jou cijfers, het is belangrijk dat je niet abnormaal veel er voor hoeft te werken en goed meekomt met de les en dat je niet 8 uur per dag aan je huiswerk zit. Bij je cijfers ligt het eraan of je in het gemiddelde voldoendes haalt bij de basisvakken.

Studierichtingen

Nederland

In het middelbaar onderwijs werk je met afkortingen voor elke opleiding die je volgt. Je hebt de volgende basisopleidingen:

Verder heb je nog het vwo + (voor scholen die geen gymnasium kunnen/willen geven) en het gymnasium, wat bijna hetzelfde is als het VWO maar waarbij je ook de talen Grieks en Latijn krijgt.

Vlaanderen

Vlaanderen heeft 4 onderwijsrichtingen in het middelbaar onderwijs.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middelbare_school&oldid=591745"