Praktijkschool

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Praktijkonderwijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niveaus in het
voortgezet onderwijs
in Nederland

vwo

Gymnasium
Atheneum

havo
vmbo

Theoretische leerweg (mavo)
Gemengde leerweg
Kaderberoepsgerichte leerweg
Basisberoepsgerichte leerweg
lwoo

Praktijkonderwijs

Portaal  Portal.svg  Nederland

De praktijkschool of het praktijkonderwijs (PRO) is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen zo goed mogelijk op het functioneren in de maatschappij worden voorbereid. De praktijkschool hoort bij het voortgezet onderwijs. Elke leerling krijgt er een eigen leer- en ontwikkelplan. Het gaat hierbij om het leren leren, praktische vaardigheden die je ook in het werk tegenkomt, zelfredzaamheid (jezelf kunnen redden in verschillende omstandigheden), burgerschap en je jezelf kunnen vermaken in de vrije tijd.

Leerlingen die een praktijkschool bezoeken hebben vaak een verstandelijke beperking, waardoor het theoretisch leren moeilijker gaat. Vaak zijn deze leerlingen wel heel handig en vinden werken met hun handen leuk. Daar wordt wel eens op neer gekeken, maar langzaamaan beseft men dat handwerkslieden onmisbaar zijn in de samenleving.

Vakkenpakket

Leerlingen in het praktijkonderwijs hebben een eigen pakket aan theorie- en praktijkvakken. Welke vakken een leerling precies volgt, staat in zijn of haar eigen ontwikkelplan beschreven: het Individueel ontwikkelplan.

Voorbeelden van vakken zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen/wiskunde
  • Engels
  • Ik en de maatschappij
  • Techniek
  • Dienstverlening en zorg
  • Horeca en voeding
  • Logistiek en verkoop
  • Groen- en dierverzorging
  • Culturele kunstzinnige vorming

De praktijkschool kun je nog een beetje vergelijken met de oude opleidingen als de ambachtsschool en de huishoudschool. Het is een opleiding die deels al beroepsgericht is, waarbij (de naam zegt het al) er veel aandacht is voor de praktijk. Het ontwikkelplan wordt samen met de leerling, ouders/verzorgers opgesteld en regelmatig doorgesproken. Er wordt vooral gekeken waar de interesses liggen van de leerling. Veelal is dat ook de richting waarin de leerling na 5 jaar uitstroomt. Ook de stage bij bedrijven en instellingen is een belangrijk onderdeel van de praktijkschool. Als blijkt dat doorleren mogelijk is, kan de leerling ook doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Praktijkschool&oldid=788454"