Pinksteren

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Pinksteren is een christelijke feestdag.

Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Daarvoor waren ze nog besluiteloos geweest, maar daarna wisten ze precies wat ze moesten doen: andere mensen bekeren. Ze renden naar buiten en begonnen ieder in een andere taal mensen te bekeren.

Vroeger was Pinksteren een belangrijk christelijk feest, net als Pasen en Kerstmis. Iedereen had ook lang (dagenlang of een week) vrij met Pinksteren. Er waren ook vaste rituelen, zoals duiven loslaten in kerken. Tegenwoordig is het feest sterk ingekort en de christelijke betekenis is helemaal naar de achtergrond verdwenen.

Omdat Pinksteren altijd 50 dagen na Pasen valt, valt het net als Pasen elk jaar op een andere datum. In de naam Pinksteren zit het Griekse woord voor "vijftig", pentḗkonta. Het woord is via het Laatlatijn daaraan ontleend.

Nuvola apps kwrite.png
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogleBingYahooMeestersipke.nlKinderpleinen.nl
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids BeeldbankSchoolplaten.com
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pinksteren&oldid=419148"