Hemelvaartsdag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hemelvaart van Jezus voorgesteld met een groot aantal engelen
Het Christendom
Artikelen
Gebeurtenissen
Personen
Stromingen

Hemelvaartsdag is een christelijke herdenking van de hemelvaart van Jezus Christus. De christenen herdenken op deze dag de opvaring van Jezus naar de Hemel. In de Bijbel wordt de gebeurtenis beschreven in het derde boek van het Nieuwe Testament van de Bijbel, het evangelie van Lucas. Het verhaal wordt uitvoeriger beschreven in het boek van de handelingen van de apostelen. In dat boek wordt verteld welke dingen de leerlingen van Jezus meemaakten na zijn hemelvaart. Pinksteren volgt 10 dagen later als de Heilige Geest komt in de leerlingen van Jezus. Dat is het begin van de christelijke kerk.

Achtergrond

Volgens de Bijbel voer Jezus Christus, na zijn lijden en sterven en zijn opstanding, op naar de Hemel. Jezus moet na zijn optanding nog 40 dagen op de aarde hebben rondgelopen. Jezus moest daarna opvaren naar de Hemel, zodat de Heilige Geest kon komen. De Bijbel verhaalt dat Jezus naar een berg ging, samen met zijn discipelen. Volgens het bijbelboek Handelingen van de Apostelen, zegende Jezus zijn discipelen en vertelde hem dat hij genoodzaakt was te vertrekken. De Bijbel vertelt dat Jezus op een wolk naar de hemel "opvoer".


Uit de Bijbel

Dit is het stukje uit de Bijbel waarin de Hemelvaartsdag naar voren komt (Handelingen 1):

Aanhalingsteken openen (Vers 9) Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. (Vers 10) Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. (Vers 11) Ze zeiden: "Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan."
— Handelingen 1:9-11/NBV
Aanhalingsteken sluiten

Dat Jezus op 40 dagen na Pasen naar de hemel naar God gaat, heeft ook een symbolische betekenis. Jezus heeft aan het begin van zijn prediking en optreden ook 40 dagen gevast. Jezus was ook onderdeel van de joodse traditie. De joden geloofden in de uittocht van Mozes, die 40 jaar zou hebben geduurd (Exodus). Het getal van 40 staat voor onthouding, of vasten, om zo dichter bij God te staan en minder afhankelijk van het lichamelijke.

Feestdag

Veel christenen die hun geloof belijden gaan op Hemelvaartsdag naar de kerk. Het is dan ook een vrije dag voor iedereen in Nederland en België. Omdat het altijd 10 dagen voor Pinksteren valt, valt Hemelvaartsdag altijd op donderdag. Veel mensen nemen dan ook op vrijdag een vrije dag.

Videoclip


Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hemelvaartsdag&oldid=787113"