Goede Vrijdag

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kruis waaraan Jezus stierf is ook het symbool van het christendom
Het Christendom
Artikelen
Gebeurtenissen
Personen
Stromingen

Goede Vrijdag is in het christendom de herdenkingsdag van Jezus' dood (twee dagen vóór Pasen).

Hoezo "Goede"?

Waarom wordt de dag, waarop zoiets vreselijks als de kruisiging van Jezus plaatsvond, eigenlijk "goed" genoemd? Meestal wordt daarmee bedoeld, dat volgens de christenen Jezus de zonden die alle mensen hadden begaan op zich nam en daarvoor boette met de dood. Nu was de weg naar de hemel, de weg tot God, vrij voor de zondaars. Dat was het goede eraan.

De viering in de christelijke kerk

In de Katholieke Kerk

Het rooms-katholicisme viert dit feit met een voorlezing van bijbelteksten besloten met gebeden, waarna de zogeheten kruisverering volgt. Daarna nuttigt de gemeenschap de hosties (stukjes brood, symbool voor het lichaam van Christus), die de vorige dag (Witte Donderdag) zijn ingezegend.

In de protestantse kerk

In het protestantisme vieren sommige kerken het Heilig Avondmaal. Andere kerken houden alleen een samenkomst, waarin gezongen wordt en gelezen uit de Bijbel.

De Matthäus-Passion

Het is ook de dag van de beroemde Matthäus-Passion van J.S. Bach. Goede Vrijdag 1922 werd deze voor het eerst in Nederland, in de Grote Kerk in Naarden, uitgevoerd. Volgens velen klinkt "de Matthäus" daar het mooist. Opvallend veel politici laten zich daar op die dag graag zien.

In het volksleven geldt Goede Vrijdag als een geluksdag. Een kind dat op Goede Vrijdag is geboren staat gelijk met een zondagskind.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Goede_Vrijdag&oldid=424957"