Goede Vrijdag
Het Christendom |
Artikelen |
Gebeurtenissen |
Personen |
Stromingen |
Goede Vrijdag is in het christendom de herdenkingsdag van Jezus' dood (twee dagen vóór Pasen). In veel landen is Goede Vrijdag daarom een vrije dag.
Hoezo "Goede"?
Waarom wordt de dag, waarop zoiets vreselijks als de kruisiging van Jezus plaatsvond, eigenlijk "goed" genoemd? Meestal wordt daarmee bedoeld, dat volgens de christenen Jezus de zonden die alle mensen hadden begaan op zich nam en daarvoor boette met de dood. Nu was de weg naar de hemel, de weg tot God, vrij voor de zondaars. Dat was het goede eraan.
De viering in de christelijke kerk
- In de Katholieke Kerk
Het rooms-katholicisme viert dit feit met een voorlezing van bijbelteksten besloten met gebeden, waarna de zogeheten kruisverering volgt. Om 15.00 uur gaat de priester na een gebed en een voorlezing langs alle schilderijen die aan de zijkanten van de kerk hangen om bij ieder schilderij even stil te staan met een overweging. Iedere oudere katholieke kerk heeft deze schilderijen. Ze worden de 14 kruiswegstaties genoemd. Iedere kruiswegstatie geeft een moment weer uit de laatste uren van Jezus Christus. De kruisweg wordt ook wel de passie (in het Engels is het Passion) genoemd. Daarna nuttigt de gemeenschap de soms hosties (stukjes brood, symbool voor het lichaam van Christus), die de vorige dag (Witte Donderdag) zijn ingezegend.
- In de protestantse kerk
In het protestantisme vieren sommige kerken het Heilig Avondmaal. Andere kerken houden alleen een samenkomst, waarin gezongen wordt en gelezen uit de Bijbel.
Islam
Moslims vieren geen Goede Vrijdag. Voor hen was Jezus een profeet. Hij wordt in de Koran de Messias genoemd, de Christus. Volgens moslims is Jezus geboren zonder vader, dus alleen uit de maagd Maria (Kerstmis). Ze geloven ook dat Jezus naar de hemel is opgegaan, iets wat met Hemelvaartsdag jaarlijks wordt gevierd. Moslims ontkennen echter dat Jezus gekruisigd is. Ze geloven dat iemand anders aan het kruis heeft gehangen, iemand die leek op Jezus. Daardoor geloven ze ook niet in de opstanding met Pasen.
De Matthäus-Passion
Het is ook de dag van de beroemde Matthäus-Passion van J.S. Bach. Het stuk is geschreven in 1727 en het lijdensverhaal van Jezus Christus uit het Mattheüs evangelie wordt er letterlijk gezongen in het Duits van die tijd. Goede Vrijdag 1922 werd deze voor het eerst in Nederland, in de Grote Kerk in Naarden, uitgevoerd. Volgens velen klinkt "de Matthäus" daar het mooist. Opvallend veel politici laten zich daar op die dag graag zien.
In het volksleven geldt Goede Vrijdag als een geluksdag. Een kind dat op Goede Vrijdag is geboren staat gelijk met een zondagskind.
Video