Moederdag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wensje of kaart voor mama
Een ontbijtje op bed

Op de tweede zondag in mei wordt Moederdag gevierd. Moeders worden die dag in het zonnetje gezet. Dit kan door hen een geschenk te geven of iets speciaals te doen, bijvoorbeeld ontbijt op bed. Naast Moederdag is er ook Vaderdag.

Waar en wanneer wordt Moederdag gevierd?

Moederdag, op de tweede zondag in mei, wordt gevierd in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika. Bij ons (Nederland, België) dus altijd op de 2e zondag in mei. Op zijn vroegst is dat op 8 mei en op zijn laatst op 14 mei. In Nederland vieren we Moederdag al sinds ongeveer 1925.

Moederdag in andere landen

Niet overal wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. In Spanje en Portugal wordt deze dag op de eerste zondag in mei gevierd en heet daar Dia de la Madre. In Zweden vieren ze Moederdag (Mors dag) juist op de laatste zondag van mei en in Frankrijk op de eerste zondag in juni. In heel veel katholieke landen wordt Moederdag op 15 augustus gevierd. Dat is de dag van Maria-Tenhemelopneming. Maria, de moeder van Jezus.

De geschiedenis van Moederdag

De moeder van Anna Jarvis (Ann Reevers Jarvis) zorgde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor medicijnen en andere goederen voor moeders (gezinnen). Ook later zette zij zich enorm in voor gezinnen. Betere huizen, betere mannen en vrouwen, betere moeders. Het leek haar een goed idee om een soort ‘gedenkdag’ voor moeders te houden. Zelf lukte het haar niet meer om dit plan ten uitvoer te brengen, maar haar dochter Anna voerde het plan van haar moeder voor het eerst uit op 12 mei 1907. Ze koos de tweede zondag in mei uit omdat het in dat jaar de eerste zondag na de overlijdens-dag van haar moeder was (9 mei 1905). In 1914 besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat Mother’s Day een officiële burgerlijke feestdag werd in het vervolg altijd op de tweede zondag in mei gevierd zou worden.

Bloemen en cadeautjes

In het begin was Moederdag in Amerika nog een kerkelijke feestdag en kregen moeders die in de kerk kwamen bloemen. Ook op de graven van overleden moeders werden bloemen gelegd. Later werd Moederdag een officiële feestdag en werd het ook veel commerciëler. Moeders werden en worden verwend met bloemen en cadeautjes, vaak huishoudelijke apparaten, geurtjes, e.d. Veel mensen (ook Anna Jarvis zelf) ergeren zich hieraan, omdat het niet meer een aardigheidje is, maar dat er vaak veel geld aan wordt uitgegeven. Op school, in de klas worden door de kinderen ook allerlei wensjes en knutselwerkjes voor Moederdag gemaakt, met name in de lagere klassen.

Clips op YouTube

Test je kennis

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moederdag&oldid=770144"