Predikant

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Dominee)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een dominee is een christelijk geestelijk leider bij de Protestanten. In tegenstelling tot een priester bij de Rooms-Katholieke Kerk mag een dominee wel trouwen - dat mag een priester niet. Ze hoeven zich niet aan het Celibaat te houden.

Taak

De predikant heeft tot taak te prediken in de kerk. Dat betekent dus de protestantse kerk te onderwijzen, vanuit de Bijbel. Voordat de predikant dit mag doen moet hij een theologische opleiding hebben gevolgd. Dat is een studie die zich speciaal op de Bijbel richt.

De predikant preekt in de kerk als hij daartoe door de kerkenraad geroepen is. Niet alleen predikt hij, maar hij bedient ook de sacramenten, zoals het Heilig Avondmaal, belijdenis en de Doop. Hij is de voorzitter van de kerkenraad en zij organiseren kerkelijke activiteiten (zoals clubs, verenigingen, verzorgingen, huisbezoeken, etc.).

Voordat de predikant in een kerk predikt is hij een "kandidaat". Hij "hoort" nog niet bij een vaste kerk. Zodra de predikant gaat preken in de kerk, wordt hij bevestigd door een collega met het daartoe bestemde formulier (bevestiging ambtsdragers). Dan is hij verbonden met de desbetreffende gemeente.

Als een kerk geen vertrouwen meer heeft in de predikant, kan hij uit zijn functie ontheven worden. Dit heet in de ban doen. Daarvoor bestaan strenge voorschriften, opgesteld door kerkvaders en de Synode.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Predikant&oldid=662407"