Christenvervolging

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Christendom
Artikelen
Gebeurtenissen
Personen
Stromingen
In de Romeinse tijd werden christenen verscheurd door wilde beesten in grote arena's. De Romeinen gingen daar vaak naartoe en zagen het als een gezellig uitje voor het hele gezin.

Christenvervolging is het vervolgen (achterna zitten) van christenen om hun christelijke geloof, met als doel het geloof, al dan niet, volledig uit te bannen.

Oorzaken

Christenvervolging heeft doorgaans verschillende oorzaken. De oorzaak die het meeste voorkomt is dat de regering van een bepaald land het christendom weg wil hebben. De manier waarop ze dat doen is het arresteren, gevangenzetten en doden van christenen. Christenvervolgingen komen veel voor, gezien het feit dat het christendom het grootste geloof in de wereld is.

Bekende christenvervolgingen (Romeinse rijk)

In het Romeinse Rijk hebben de meeste en hevigste christenvervolgingen plaatsgevonden. Toen het christendom zich in die tijd flink uitbreidde, wilden de Romeinse keizers dit stopzetten. Hierbij gebruikte zij afschuwelijke methodes om het christendom volledig uit te bannen.

Christenvervolging onder keizer Nero

Onder de keizer Nero heeft een van de gruwelijkste christenvervolgingen plaatsgevonden. Nero gebruikte afschuwelijke methodes. Hij gooide Christenen op de brandstapel, gooide ze in de arena, zodat ze opgegeten werden door de wilde dieren.

De meest schokkende manier waarop hij ooit te werk was gegaan, was het vastbinden van christenen aan palen. Hij stelde de palen op in zijn paleistuin en stak die in brand. Nero genoot ervan toen de stokken met mensen brandde alsof het fakkels waren. Daarnaast legde hij christenen op de straat en reed er met een koets met puntige wielen overheen, om ze te martelen.

Christenvervolging onder keizer Decius en Trajanus

Decius was al even erg als Nero. Ook hij had een gruwelijke hekel aan het christendom en vervolgde hen fanatiek. Hij liet in de arena zelfs kinderen door wilde dieren opeten, als zijn christenen waren. Hij gebood dat elk, die niet aan zijn Romeinse goden offeren zou, gedood zou worden.

Trajanus was weliswaar een rechtvaardige keizer, maar toch vervolgde hij de christenen. Net als keizer Decius wilde hij het christendom volledig uitbannen, uit zijn Romeinse rijk. Trajanus gebood echter wel dat elke christen die zijn geloof verliet, niet gedood hoefde te worden.

Christenvervolging onder keizer Galerius

Het christendom breidde zich alsmaar uit en dat was niet naar de zin van vice-keizer Galerius. Galerius was als "onderkeizer" aangesteld door keizer Diocletianus. In eerste instantie werden de christenen door Diocletianus niet vervolgd (zijn vrouw was zelf ook een christen), maar Galerius drong op onmiddellijke vervolging aan bij de hoofdkeizer. De vervolging die plaatsvond door het Romeinse rijk was vele malen erger dan die van Nero.

Galerius' vervolging stopte toen hij ernstig ziek werd. Hij was niet meer in staat zijn ambt als onderkeizer uit te oefenen en stierf weken later.

Godsdienstvrijheid onder keizer Constantijn

Na de ondergang van het drietal Diocletianus, Galerius en Maximus, kwam keizer Constantijn aan de macht. Constantijn had een belangrijke slag gewonnen, nadat hij een christelijk teken in de lucht zag hangen. Als dank hiervoor werd hij christen en zorgde ervoor dat ze niet meer werden vervolgd. Hij stelde zelfs zware straffen op het brengen van offers aan de stenen goden. Constantijns rijk was uitgegroeid tot een buitengewoon machtig rijk; hij maakte Constantinopel (Istanboel) tot hoofdstad en bracht het weer tot bloei. Constantijn wordt vaak Constantijn de Grote genoemd. Onder keizer Theodosius de Grote werd het christendom de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk.

Christenvervolging vandaag de dag

Nog steeds worden christenen over de hele wereld vervolgd. Voornamelijk in het land Noord-Korea, waar het communisme sterk de overhand heeft. In landen waar de islam vooral overheerst, woeden er ook flinke christenvervolgingen, zo mag men in Arabische landen niet bidden in het openbaar, geen bijbel bezitten en worden kerken gesloopt omdat in die landen de Islam nr. 1 is volgens hun.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christenvervolging&oldid=492802"