Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Peipusmeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van het Peipusmeer

Het Peipusmeer is een meer op de grens tussen Estland en Rusland. Het meer is 2611 km² en daarmee één van de grootste meren van Europa. Het meer staat in verbinding met het Lämmimeer en het Meer van Pskov, die beide op Russisch grondgebied liggen.

In het Peipusmeer monden vele rivieren uit, zoals de Emajõgi. De Nar'va verbindt het Peipusmeer met de Finse Golf. Aan het meer liggen weinig grote steden. De belangrijkste Estische steden aan het meer zijn Mustvee en Kallaste en de belangrijkste Russische stad is Gdov. Het meer wordt voornamelijk voor de visserij gebruikt. De Russische oudgelovigen zijn gevestigd aan het meer. Dit zijn aanhangers van de Russisch-Orthodoxe Kerk, die het bestuur van de kerk niet accepteren. De gelovigen vestigden zich aan het meer, aangezien ze in eigen land vervolgd werden. Langs het meer vindt men veel fruitteelt.

In het zuiden van het meer ligt het eilandje Piirissaar, die volledig bij Estland hoort. Vroeger liep de grens tussen Rusland en Lijfland over het eiland. Op het meer is in 1242 de Slag op het IJs gehouden, waarbij de Rus Alexander Nevski de Duitse ridders versloeg.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peipusmeer&oldid=650733"