Madeira

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Madeira is een eiland voor de kust van Afrika. Het ligt in de Atlantische Oceaan en is onderdeel van Portugal.

Het eiland wordt bloemeneiland genoemd, omdat de bloemen er uitbundig bloeien, vooral in het voorjaar.

Geschiedenis

In 1419 ontdekten Portugese zeevaarders in naam van de Portugese Koning het eiland Madeira en het kleine buureiland Porto Santo. Deze eilanden werden ingericht als verversingspost voor schepen die langs de kust van Afrika voeren. Er werd water en graan ingeslagen.

In 1479 werd Madeira officieel een deel van Portugal. Funchal werd hoofdstad van het eiland.

Tot 1530 werd er veel geld verdiend met het verbouwen van suikerriet. Daarna zakte het in elkaar omdat het in Midden en Zuid-Amerika veel goedkoper was om te verbouwen.

In 1566 werd Madeira overvallen en leeggeplunderd door Franse zeerovers. In die periode is Madeira een tijdje Spaans geweest. De Spanjaarden bouwen forten tegen de nieuwe aanvallen van de zeerovers.

Vanaf 1668 kwamen er veel Engelse kooplieden, die de wijnhandel regelden. Sinds die tijd is de Madeira wijn erg beroemd.

In 1872 werden bijna alle wijnstokken door een ziekte verwoest. De wijnhandel zakte ook in elkaar, maar rijke Britse toeristen brachten de wijnhandel weer tot bloei.

In 1964 werd een vliegveld geopend. Daarvoor was Madeira een heus cruise eiland. Er werden veel luxe hotels gebouwd. Er kwamen steeds meer toeristen, die vooral met vliegtuigen aankwamen. Daardoor moest de landingsbaan verlengd worden, omdat de grotere vliegtuigen nog niet konden landen.

armenhuisje Madeira Santana

Oude ambachten op Madeira, vooral de mandenvlechters.

Ook kun je in Santana nog oude huisjes vinden. Het zijn driehoekige huisjes, gemaakt van hout en stro. Wat opvalt is de kleurrijke voorkant. Het huisje werd vroeger door het hele gezin bewoond, vooral door arme mensen.. Nu zijn ze vooral bedoeld voor de toeristen.

Geografie

bloemenfeest Madeira. Jaarlijkse optocht

Archipel

Madeira ligt ca 600km ten westen van Marokko. 33º noorderbreedte en 17º westerlengte. Het eiland heeft een oppervlakte van 741km² Het buureiland Porto Santo 45 km². De drie onbewoonde eilanden Ilhas Desertas 1,4km².

Landschap

Het eiland is oorspronkelijk vulkanisch. Je kunt dat op veel plekke nog zien door de gestolde lava. In het noorden zijn er lavapoelen, waar je heerlijk kunt zwemmen. Behalve als de golven over de zwarte lava dijken spoelen.

Er zijn op Madeira geen kiezel- of zandstranden.

Klimaat

Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan. Het is daar nooit warm, maar wel aangenaam.Er groeien zelfs palmen en bananenbomen.

Aan de noordkant van het eiland valt er veel regen . De zuidkant is veel droger. Daarom zijn er geulen(levada's) aangelegd die het water naar het zuiden brengen.(totale lengte meer dan 2000km)

Natuur

Het eiland ligt in de Atlantische oceaan. Het waait er altijd. Soms zo hard dat de vliegtuigen niet kunnen landen,vanwege de wind. Ze moeten dan een tijdje rondcirkelen om te wachten totdat de wind een beetje afzwakt om veilig te kunnen landen.

Er groeien veel vruchten. De bloemen zijn overweldigend. Het klimaat is erg vochtig.

Bevolking

Er leven ongeveer 268.000 inwoners. De bevolking spreekt Portugees.

De voetbalclub van Funchal (CD Nacional) doet mee aan de hoogste Portugese voetbalcompetitie. Clubs die op het eiland moeten spelen, moeten altijd per vliegtuig vervoert worden. Ook de club uit Funchal moet elke uitwedstrijd met het vliegtuig.Een heel bekende voetballer die op Madeira is geboren en zijn jeugd heeft doorgebracht is Christan Ronaldo.Het vliegveld is naar hem genoemd.

Het beeld van Ronaldo staat op het vliegveld , maar is vervangen omdat het verschrikkelijk lelijk was.


Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Madeira&oldid=794211"