Jan Mayen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Mayen

Jan Mayen in Norway.svg

Hoofdplaats Olonkinbyen
Oppervlakte 320 km²
Inwoners 14 tot 30
Locatie Noorse Zee
Onderdeel van Vlag van Noorwegen Noorwegen

Jan Mayen is een onbewoond vulkanisch eiland in de Noordelijke IJszee. Het eiland bestaat uit twee delen. Vroeger was het eiland een belangrijke plek voor Hollandse walvisvaarders.

Geschiedenis

Een oude kaart van Jan Mayen uit 1692.

Ontdekking

Sommige historici geloven dat de monnik Brandaan Jan Mayen heeft ontdekt. De monnik was namelijk ook een ontdekkingsreiziger. Uit een document blijkt dat hij in de zesde eeuw heel dicht bij het eiland in de buurt is geweest. Volgens hem was het een zwart eiland met alleen vuur erop, Hij zei dat het de ingang was naar de hel. De Vikingen wisten van het bestaan van Jan Mayen. Nadat de Vikingen in de 14de eeuw Groenland verlieten, ging het bestaan van Jan Mayen ook weg. In de 17de eeuw werd het eiland herontdekt door de Engelse walvisvaarder Thomas Edge. De bevestiging dat het eiland echt bestond was in 1614. Toen werd het eiland ook ontdekt door de Nederlanders Jan Janszoon Kerckhof en Jan Jaconsz. Willem Blaeu was de eerste tekenaar die het eiland in een atlas zette, onder de naam Jan Mayen-eiland.

Nederzetting

De Nederlandse walvisvaarders bouwden in de 17de eeuw verschillende gebouwen op het eiland, zoals kokerijen waar Walvistraan in werd gemaakt. Toen het een keer heel goed ging met de walvisjacht waren er in één zomer meer dan 1000 mensen op het eiland. Op het eiland werden forten gebouwd om plunderingen tegen te gaan. De Noordsche Compagnie besloot dat er een groepje mannen moest overwinteren op het eiland. Dit gebeurde in de winter van 1633 op 1634. Uiteindelijk over leden alle 7 mannen aan scheurbuik. In 1930 heeft de Nederlandse regering een gedenksteen voor de mannen op het eiland laten plaatsen. In 17de eeuw werden er zoveel walvissen gevangen dat de Groenlandse walvis bijna uitstierf. Door dat bijna alle walvissen waren weg gevangen werd het eiland verlaten. 230 jaar lang heeft het eiland er rustig bij gelegen, soms voer er alleen een schip voorbij. Gedurende het Pooljaar in 1882 en 1883 vestigde wetenschappers uit Oostenrijk-Hongarije op het eiland. Zij verbleven er een heel jaar en deden volop onderzoek. Sinds 1921 hoort het bij Noorwegen.

Geografie

Een afbeelding van Jan Mayen uit de 18de eeuw.

Jan Mayen ligt 600 kilometer boven IJsland. Het eiland ligt tussen Groenland en Noorwegen. Jan Mayen ligt tussen twee zeeën, de Groenlandse zee en de Noorse zee. Het hoogste punt op het eiland is de Beerenberg. Het eiland zelf heeft geen grondstoffen of andere exporteerbare producten. Hierdoor heeft het eiland geen vaste bewoners. Ook heeft het eiland geen haven, maar wel aanlegplaatsen voor boten en een klein vliegveld.

Bestuur

Jan Mayen behoort tot Noorwegen. Tot 1994 werd het eiland bestuurd door Spitsbergen, wat tevens onderdeel is van Noorwegen. Sinds 1994 hoort het eiland bij de Noorse provincie Nordland.

Bewoning

Het eiland wordt meestal tijdelijk bewoond door de medewerkers van het navigatiestation en het weerstation. Zij verblijven maar meestal een paar weken op Jan Mayen. Verders staan erop Jan Mayen een paar hutten van wetenschappers. Deze verblijven maar paar weken of maanden op Jan Mayen. Jan Mayen heeft daarom geen vaste inwoners.

Externe Links

De noordwestkust van Jan Mayen in 2006.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Mayen&oldid=742288"