Varken

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Vier varkens in de modder

Het varken is een zoogdier dat door veel mensen wordt gegeten. Varkens komen in het wild voor als zwijnen.

Kenmerken

Een varken is roze en hij heeft een ronde neus en een krulstaart. Een varken ruikt vaak vies. Soms rolt hij in de modder en hij loopt soms over het erf. Varkens leven in een weiland. In een mum van tijd wroeten ze een groot weiland ondersteboven met hun neus.

Veel mensen denken dat varkens vies, dom en lui zijn. Er wordt niet voor niets gezegd hij is zo dom als het achtereind van een varken. Of: zijn huis is een varkensstal. Maar een varken is helemaal niet zo’n luie, domme viespeuk.

Varkens zijn slimme dieren. De mensen van het circus weten dat al lang. Zij laten varkens kunstjes doen.

Algemeen

Varkens leefden vroeger in het wild . Het waren wilde zwijnen. Mensen jaagden op hen.

Lang geleden zag je nog wel veel varkens. Boeren hadden vroeger meestal een stuk of tien varkens. Vaak liepen ze overdag in het weiland. ’s Nachts sliepen ze in een hok, lekker in het stro. Tegenwoordig worden varkens opgesloten in grote schuren zonder ramen. Daarom zie je bijna geen varkens meer. In zo’n schuur kunnen wel 500 tot 1000 beesten zitten. Daar worden ze in zes maanden tijd vetgemest. Dan worden ze dood gemaakt en komen ze bij de slager terecht. Als je ham eet, een karbonaadje, gehakt, een speklapje of worst, dan eet je varkensvlees.

Het huidige varken is een heel ander beest dan het originele beest. Ze zouden elkaar nauwelijks herkennen. Een echt varken is een vlug, behendig en stevig beest met een topsnelheid van 65 kilometer per uur, een actieradius van 50 kilometer per nacht en een gewicht van rond de 100 kilogram. Met hun kleine oogjes kunnen varkens heel goed zien, ook kleuren en ’s nachts. Ze hebben een uitstekend gehoor en een fantastisch reukvermogen: ze kunnen met de neus net zo goed tasten en voelen als mensenhanden. Wilde varkens eten echt alles: planten, wortels, paddenstoelen, kadavers en levende dieren. Ze kunnen dan ook gevreesde jagers zijn: ze kunnen je achtervolgen, insluiten en op een niet erg plezierige manier opvreten. In de wildernis van Midden-Amerika lopen de mensen niet voor niets met pistolen op zak om zich te beschermen tegen de varkens. Ook boeren weten dit: ze lopen dan ook altijd achter het varken en niet ervoor zoals bij koeien. Met hun uitermate sterke gebit zijn varkens in staat het vlees van de kuiten te scheuren. Te meer daar varkens humeurig worden als anderen hun uitzicht benemen

Namen

  • Een mannetjesvarken heet een beer
  • Het vrouwtje noemen we een zeug
  • Een kleine varkentje heet een big.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Varken&oldid=545167"