Oezbekistan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Oezbekistan
Republiek Oezbekistan
Oʻzbekiston Respublikasi

Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan coa.png Oezbekistan.png

Hoofdstad Tasjkent
Aantal inwoners 35.377.222 (2022)
Oppervlakte 447.400 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Sjavkat Mirzijojev (sinds 2016)
Premier Abdulla Aripov (sinds 2016)
Godsdienst Islam (88%)
Christendom (9%)
Overig/geen (3%)
Taal Oezbeeks (O‘zbek tili of Ўзбек тили)
Munteenheid sum
Volkslied O'zbekiston Respublikasining Davlat Mahiyasi
Nationale feestdag 1 september
Landcode UZB

Oezbekistan is een land in Azië. Oezbekistan grenst in het noorden aan Kazachstan, in het oosten aan Kirgizië en Tadzjikistan en in het zuiden aan Afghanistan en Turkmenistan. Het land heeft geen toegang tot de zee. De hoofdstad is Tasjkent. In Oezbekistan wonen zo'n 30,5 miljoen mensen. De officiële taal van het land is het Oezbeeks. Het land is ongeveer 13 keer zo groot als Nederland.

Het land heeft een lange geschiedenis. In de 8e eeuw v.Chr. werden verschillende koninkrijken gesticht in Oezbekistan. Door de eeuwen heen werden deze koninkrijken vervangen door anderen. Ook is het gebied bestuurd door de Perzen en de Mongolen. Tijdens de 19e eeuw werd het grootste gedeelte van Oezbekistan veroverd door de Russen. Na de Russische Revolutie bleef Oezbekistan onderdeel van de Sovjet-Unie. Oezbekistan ontstond in 1924 als Sovjetrepubliek. Uiteindelijk verklaarde Oezbekistan zich onafhankelijk in 1991. Hierna werd het land een dictatuur onder president Islom Karimov. Na zijn dood in 2016 kwam president Sjavkat Mirzijojev aan de macht. Hoewel Oezbekistan sindsdien vrijer en democratischer is geworden, is er nog steeds sprake van een slechte democratie en slechte staat van de mensenrechten.

Geografie

Landschap

Oezbekistan bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn, met enkele oases. Ook vindt je er veel katoen- en zijdekwekerijen. Het Aralmeer in het noordwesten is het grootste meer van Oezbekistan. In de buurt van Samarkand, de grens met Afghanistan en de grens met Kirgizië vindt je een bergachtig landschap. Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan; Khiva, Buchara en Samarkand. De Fergana vallei in het oosten is groen en bestaat uit grasland afgewisseld met katoenplantages. In het oosten zijn ook de uitlopers van het Tian Shan en Pamir gebergte.

Grote steden

10 grootste steden van Oezbekistan

Успенский кафедральный собор в Ташкенте.JPG
Tasjkent
Moellah Kirigizmadrassa.jpg
Namangan

Nummer Stad Inwoners
(2022)

Registan square Samarkand.jpg
Samarkand
Jami Mosque in Andijan.jpg
Andijan

1 Tasjkent 2.879.840
2 Samarkand 844.800
3 Namangan 641.700
4 Andijan 458.000
5 Nukus 323.800
6 Fergana 293.500
7 Bukhara 281.200
8 Qarshi 278.300
9 Kokand 256.400
10 Margilan 238.900

Planten en dieren

Hoewel niet gekenmerkt door een weelderige flora en fauna zit de woestijn van Oezbekistan vol leven. Er groeien verscheidene soorten woestijnplanten, bomen, struiken en steppegras. De bergen en valleien zijn afwisselend kaal of bedekt met naaldwouden, loofbossen, hazelnootbomen en walnootbomen. Verder zijn er in Oezbekistan de volgende gewassen: graan, gras, katoen, luzerne, moerbeiboom, rijst en wijndruif.

Van het dierenleven vallen de gazellen (djeran) en de Bactrische kameel het meeste op, maar er leven ook diverse soorten slangen, schorpioenen, schildpadden en knaagdieren. In de bossen leven onder meer vossen, lynxen, stekelvarkens en wolven. Haviken, arenden, buizerds en gieren zijn voorkomende vogels in Oezbekistan.

Klimaat

Oezbekistan heeft een woestijnklimaat. Dat betekent koude winters en hete zomers. Vooral in de woestijngebieden in het westen van het land kan het 's winters extreem koud en 's zomers extreem heet zijn. Temperaturen kunnen in juli oplopen tot boven de 45 graden. De meeste neerslag valt in de winter en lente.

Werelderfgoed

In Oezbekistan staan vijf objecten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zijn:

Politiek

Staatsinrichting

Het parlementsgebouw in Tasjkent

Oezbekistan is een republiek, wat betekent dat het land een president als staatshoofd heeft. De president van Oezbekistan wordt om de 5 jaar gekozen in rechtstreekse verkiezingen. In Oezbekistan heeft de president bijna alle macht in handen. Hoewel de grondwet van het land zegt dat een democratie is, is er weinig democratie in het land. Hierdoor is haast geen vrijheid van meningsuiting en geen vrije verkiezingen. Ook is de rechtspraak van het land niet onafhankelijk. Dit betekent dat de president veel invloed heeft in de rechtspraak. De president kiest op zijn beurt de ministers en de minister-president.

Het land heeft eigen parlement, de Oliy Majlis. Dit parlement bestaat uit twee kamers:

 • De Wetgevende Vergadering, met 150 leden.
 • De Senaat, met 100 leden.

Beide kamers worden om de 5 jaar gekozen in verkiezingen. Het parlement heeft erg weinig macht en vergadert slechts één keer per jaar.

Bestuurlijke indeling

Oezbekistan is verdeeld in 12 provincies (voliyatlar), 1 autonome republiek (respublikasi) en één zelfstandige stad (sahar). Hieronder zie je de 14 deelgebieden met waar ze liggen.

Een kaart van Oezbekistan
 1. Tasjkent (zelfstandige stad)
 2. Andizan (provincie)
 3. Buchara (provincie)
 4. Fergana (provincie)
 5. Jizzax (provincie)
 6. Namangan (provincie)
 7. Navoiy (provincie)
 8. Qashqadaryo (provincie)
 9. Samarkand (provincie)
 10. Sirdaryo (provincie)
 11. Surxondaryo (provincie)
 12. Tasjkent (provincie)
 13. Xorazm (provincie)
 14. Karakalpakstan (autonome republiek)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oezbekistan&oldid=740174"