Laos

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Democratische Volksrepubliek Laos
ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ

Flag of Laos.svg Emblem of Laos.svg Laos locator map.png

Hoofdstad Vientiane
Aantal inwoners 7.126.706 (2017)
Oppervlakte 236.800 km²
Regeringsvorm Volksrepubliek
President Thongloun Sisoulith
Godsdienst Boeddhisme (60%)
Taal Laotiaans (ພາສາລາວ)
Munteenheid Kip
Volkslied Pheng Xat Lao
Landcode LAO

Laos is een communistische republiek in Azië. Laos ligt op het schiereiland Indo-China en is een van de armste landen ter wereld. Aan zee grenst het land nergens aan. Op het land grenst het aan China, Vietnam, Cambodja, Thailand en Myanmar. Het land is erg dunbevolkt en het heeft vijwel geen verharde wegen. De inwoners van Laos heten Laotianen. Zij werken voornamelijk in de landbouw, waarmee ze zichzelf voorzien van behoeften. Dit is een van de oorzaken waarom het land arm is; ze produceren voornamelijk voor zichzelf. De rest van de bevolking zit bijna geheel in de secundaire sector (industrie). Minder dan 1 procent zit in de tertiare (diensten) sector.

Landschap

Laos bestaat voornamelijk uit berggebieden bedekt met bos. De enige vlakke plekken zijn die rond de Mekong, een rivier, en rond de valleien waardoor de zijrivieren van de Mekong stromen. In het noorden zijn over het algemeen alleen maar plateau’s en bergen. Het grootste plateau in Laos is het Plateau du Tanninh. De grootste bergketen in Laos is de Chaîne Annamitique, die ook een waterscheiding vormt. De bergen in deze keten kunnen wel meer dan 2000 meter hoog worden. De rivieren die door de bergketen stromen zijn niet geschikt voor scheepvaart.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Laos&oldid=391388"