Berg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een berg.

Een berg is een hoge top waar vaak sneeuw op ligt. Het is een gedeelte van een landschap en is makkelijk te herkennen aan zijn besneeuwde bovenkant en hoekige pieken. Een berg ontstaat meestal wanneer twee kolossale stukken aarde tegen elkaar botsen. Als er spleten in de aarde zitten ontstaan er soms vulkanen.

Gevaar

Soms komen er van bergen grote hoeveelheden sneeuw, ook wel lawines genoemd af. Ze kunnen heel gevoelig zijn, want bij een kleine overdosis geluid kan al een lawine ontstaan. Die sleurt meestal dan vele onfortuinlijke mensen mee en kan zelfs dorpen bedelven. Als je hoger op een berg klimt wordt de zuurstof dunner. Dat heet dat de lucht ijler wordt. Het kan als je boven de achtduizend meter komt ook gevaarlijk worden en kun je er dood aan gaan. Mensen die boven de achtduizend meter willen gaan klimmen moeten daarom ook acclimatiseren. Dat betekent dat je je lichaam aan de dunne lucht laat wennen, door bijvoorbeeld eerst een andere hoge berg te beklimmen

Bergen boven de 8000 meter

De bekendste bergen zijn over het algemeen de bergen boven de 8000 meter dit komt omdat dit de hoogste bergen van de wereld zijn. Er zijn 14 bergen boven de 8000 meter.

Gezegden

Er zijn gezegden en spreekwoorden over bergen:

  • "Een berg eten"
  • "Als de berg niet naar Mohammed gaat, moet Mohammed naar de berg."

Opdracht

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Berg&oldid=807475"