Mars (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mars

Mars is de vierde planeet van ons zonnestelsel, en de eerste na de aarde. De planeet is genoemd naar de Romeinse oorlogsgod vanwege zijn rode kleur.

Kenmerken

In de stenen op Mars zit veel ijzer. Dit ijzer is gaan roesten. Verroest ijzer is roodbruin, daarom wordt Mars ook de 'rode planeet' genoemd.

Mars doet er ongeveer 687 dagen over om een baan rond de zon af te leggen. De gemiddelde afstand tot de zon is 228 miljoen kilometer.

Op Mars was ooit vloeibaar water te vinden. Nu is er alleen nog ijs. Net zoals de aarde heeft Mars ook een soort ‘’zuidpool’’ en een ‘’noordpool’’. Net als de aarde heeft Mars ijskappen op de polen. Geleerden denken dat er op Mars misschien ooit leven was.

Doordat Mars verder van de zon afstaat, is het er een stuk kouder dan op Aarde. Op de koudste dagen is het zo'n 140 graden Celsius onder nul. Maar op de allerwarmste dagen is het soms 20 graden boven nul. Dat de temperatuur op Mars zo uiteenloopt, komt doordat er geen dampkring is. De gemiddelde temperatuur op Mars is ongeveer -53 Celsius. Dat is voor ons heel koud, maar het is een van de normaalste temperaturen vergeleken met de andere planeten.

Mars is kleiner dan de aarde. De diameter is ongeveer 6 779 km. Ter vergelijking: die van de aarde is ongeveer 2x zo groot.

Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Ze zijn allebei heel klein.

Leven op Mars?

Farm-Fresh bullet go.png Voor meer informatie zie: Leven op Mars

Al lange tijd wordt onderzocht uit of we op Mars zouden kunnen leven. Ook worden er robots gestuurd naar Mars om te kijken of er te leven is en of er ooit echt leven is geweest op Mars.

De Amerikanen hebben er een sonde heen gestuurd, die heeft er een jaar over heeft gedaan om er te komen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mars_(planeet)&oldid=585179"