Mount Everest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mount Everest

De Mount Everest is een hoge berg en de hoogste plaats ter wereld. Veel mensen denken dat het ook de grootste berg ter wereld is, maar dat is niet zo. De echte hoogste berg ligt voor de helft onder water. Het ligt op de grens van Nepal en China. Eigenlijk is de Mauna Kea van Hawaï hoger, maar die ligt grotendeels onder de zeespiegel.

Beklimmers van de Mount Everest

De eerste beklimmers van de Mount Everest was Edmund Hillary,Tezing Norgay. Hij beklom de Mount Everest in 29 mei 1953. Hij had ook een zuurstoffles bij zich, want hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof je krijgt.

In 1975 haalde Junko Tabei als eerste vrouw de top van de Mount Everest.

In 1990 haalde René de Bos als eerste Nederlander de top van de Mount Everest. Bart Vos claimde hiervoor op in 1984 als eerste Nederlander de top te hebben gehaald. Omdat hij geen bewijzen kan tonen blijft René de Bos de officiële eerste Nederlander.

Verder waren er meerdere beklimmers. In 1978 Reinhold Messner, in 1980 Reinhold Messner alleen. In 1988 Tom Whittaker. In 1990 heeft de eerste Belg de Mount Everest beklommen en in 2008 heeft een Nepalese man de Mount Everest beklommen. Op 25 mei 2001 beklom de eerste blinde de Mount Everest.

Hans van der Meulen bereikte in 2002 als eerste Nederlander de top zonder gebruik te maken van een zuurstofapparaat.

De ligging van de Mount Everest

De Mount Everest ligt op de grens van China en Nepal en is 8.848 meter hoog. Hij ligt in het Himalayagebergte, dat is het hoogste gebergte ter wereld. maar de Mauna Kea is vanaf de zeebodem 10.203 hoog he

Het Himalayagebergte ontstond miljoenen jaren geleden toen India naar het noorden begon te verschuiven. Toen Indiä en Azië botsten, schoof Indiä een stukje onder Azië. En zo werd de oceaanbodem met enorme kracht omhooggeduwd. Sommige wetenschappers beweren dat de Mount Everest nog steeds groeit, omdat de aardplaten van India en Azië een enorme kracht op elkaar uitoefenen. Daardoor zou het gebergte nog steeds iets verder omhoog worden geduwd.

De eenvoudigste manier om erop te komen is door te beginnen aan de zuidzijde (Nepal).


dit is de mount everest

temp/dieren neerslag van de Mount Everest

Er zijn levende dieren op de Mount Everest de Yak is daar een van. Hij kan daar leven door zijn dikke vacht (het dier lijkt een beetje op een bizon).

Op de Mount Everest is het altijd zeer koud. En boven de 8000 meter wordt het zeer gevaarlijk en kouder. Er ligt daar eeuwige sneeuw. En ook boven de 8000 meter komt er een zuurstofgebrek. Maar er is wel ooit iemand geweest die zonder zuurstoffles de Mount Everest heeft beklommen. Verder heb je natuurlijk altijd een mooi uitzicht.

Het is er altijd tussen de -40 en -50 °C, heel koud dus. Kouder dan je denkt! Er is ook heel weinig zuurstof vergeleken met beneden.

Er leven een paar soorten dieren op de Mount Everest zoals de Aziatische zwarte beer en de sneeuwluipaard kan je ook tegen komen. Er leven ook verschillende soorten fazanten maar niet veel meer dieren want het is er veel te koud. Er ligt ook heel veel sneeuw (eeuwige sneeuw) dat blijft altijd liggen.

De zone des doods

De zone des doods ligt boven de 8000 meter. Er is daar een zuurstofgebrek. want hoe hoger je komt hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Er is toch iemand die de Mount Everest heeft beklommen zonder zuurstoffles.

De meeste mensen die de Mount Everest hebben beklommen deden dat met zuurstoffles. Vroeger ging het niet anders.

Over het algemeen wordt elk gebied boven 8000 meter vanwege het gebrek aan zuurstof in de lucht aangeduid als zonne des doods. Zo is de atmosferische druk op de top van de Mount Everest maar een derde van die op zeeniveau, waardoor slechts 33% van de normale hoeveelheid zuurstof beschikbaar is.

Veel mensen die de berg proberen te beklimmen, kunnen dat niet navertellen. Honderden mensen zijn al op de berg gestorven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mount_Everest&oldid=695066"