Sri Lanka

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische Socialistische
Republiek Sri Lanka
Sri Lankā Prajathanthrika
Samajavadi Janarajaya

Democratic Socialist Republic
of Sri Lanka

Flag of Sri Lanka.svg Emblem of Sri Lanka.svg Sri Lanka locator map.png

Hoofdstad Sri Jayewardenapura Kotte
Aantal inwoners 22.156.000 (2021)
Oppervlakte 65.610 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Gotabaya Rajapaksa (sinds 2019)
Premier Mahinda Rajapaksa (sinds 2019)
Godsdienst Boeddhisme (70,2%)
Hindoeïsme (12,6%)
Islam (9,7%)
Christendom (7,4%)
Overig/geen (0,1%)
Taal Singalees (Siṁhala)
Tamil (Tamiḻ)
Engels (English)
Munteenheid Srilankaanse roepie
Volkslied Sri Lanka Matha
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (4 februari)
Landcode LKA

Sri Lanka (voorheen Ceylon) is een land in Zuid-Azië. Het is een eiland dat voor de zuidpunt van India ligt in de Indische Oceaan. De hoofdstad is Sri Jayewardenapura Kotte, dat vlakbij de westkust ligt bij Colombo, dat de grootste stad van het land is. De stad Kandy, in het bergachtige binnenland, wordt gezien als de culturele hoofdstad. Daar staat de Dalada Maligawa (de Tempel van de Tand), een boeddhistische tempel waarvan mensen aannemen dat de tand die er wordt bewaard van de Boeddha is geweest.

Geschiedenis

Koloniale tijd

De kustgebieden van Sri Lanka waren vroeger een Nederlandse kolonie. De VOC mocht er vanaf 1638 van de Koning van Kandy export van kaneel beginnen en nederzettingen bouwen, als de VOC de Portugezen zou verdrijven. In 1796 verdreef Engeland de Nederlanders voorgoed en noemden ze het land Ceylon. Thee was toen de belangrijkste handelswaar. In 1948 werd Ceylon onafhankelijk. De onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 4 februari. In 1972 werd de naam Ceylon veranderd in Sri Lanka.

Burgeroorlog

Van 1983 tot 2009 was er een burgeroorlog tussen de boeddhistische Singalezen (die een grote meerderheid vormen) en de Tamiltijgers, een groep die vocht voor een onafhankelijke staat op het eiland voor de hindoeïstische Tamils. Terwijl de Tamiltijgers in de loop van de jaren veel terroristische aanslagen pleegden, reageerde het leger van de Singhalezen door met geweld terug te slaan. In de jaren '80 ontvluchtten veel Tamils het land waarvan een aantal vluchtten naar Nederland.

Tsunami

In 2004 gebeurde er een wereldramp voor de kust van Sri Lanka. Door een zeebeving gevolgd door een tsunami werd de kust van Sri Lanka verwoest. In de kustgebieden waar veel grote plaatsen zijn en veel mensen wonen, werden veel mensen verrast en kwamen velen om het leven.

Geologie

Sri Lanka is een bergachtig eiland, het hoogste punt is de Pidurutalagala met 2.524 meter. Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met moessons.

Bevolking

Ongeveer driekwart van de inwoners van Sri Lanka zijn Singalezen. Het grootste deel van de Singalezen is boeddhist, een klein deel is christen. Verder is ongeveer 1 op de 7 inwoners Tamil, zij hebben als religie het hindoeïsme. Een deel van de Tamils komt oorspronkelijk uit India. De derde grote bevolkingsgroep zijn de Moren, zij hebben als religie de islam. Een kleine bevolkingsgroep zijn de Burghers, zij stammen af van Portugese, Nederlandse of Engelse kolonisten en wonen vooral in de kustgebieden.

Toerisme en veiligheid

Sri Lanka is vanwege zijn tropische stranden, zijn rijke cultuur en historie en zijn veelzijdige natuur een geliefd land bij toeristen. In het algemeen is Sri Lanka veilig maar de nasleep van de burgeroorlog is nog altijd te merken door controles die er zijn landmijnen die in delen van het land langs de weg liggen. Ook zijn er risico's op berovingen en aanrandingen, vooral bij alleenreizende vrouwen. Voor de rest moet je opletten in het verkeer want de wegen zijn vaak slecht en het verkeer druk in Sri Lanka.

Geloven

De geloven in Sri Lanka zijn het christendom, boeddishme en hindoeïsme, maar er zijn ook moslims aanwezig op het eiland. De mensen zijn vaak boeddhist Of Hindoestaan.

China & Machthebben

Ook al zijn de britten al lang weg, heeft een ander land nog steeds de macht over Sri Lanka.En die land is China , Ja China heeft ook de macht in Sri Lanka! dat komt zo, Sri Lanka wilde een klein beetje geld lenen om hun land mooier te maken, en omdat China rijk is, leenden ze een klein beetje geld van China. Maar toen china erachter is gekomen, had China de macht over Sri Lanka. Alleen maar omdat ze een klein beetje geld leenden van China. Misschien gaat China wel de macht hebben van de Wereld! dat weten we niet zeker. maar het kan wel gebeuren

Foto's


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sri_Lanka&oldid=857173"