Tuvalu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuvalu
Tuvalu

Flag of Tuvalu.svg Coat of arms of Tuvalu.svg Tuvalu on the globe (Polynesia centered).svg

Hoofdstad Funafuti
Aantal inwoners 10,679 (2021)
Oppervlakte 26 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Staatshoofd Charles III van het Verenigd Koninkrijk (sinds 2022)
Premier Kausea Natano (sinds 2019)
Godsdienst Christendom (98,4%)
Overig/geen (1,6%)
Taal Tuvaluaans
Engels (English)
Munteenheid Australische dollar
Volkslied Tuvalu mo te Atua
Nationale feestdag 1 oktober
Landcode TUV

Tuvalu is een land in Oceanië. De hoofdstad is Fongafale.

De inkomsten van het land zijn onder andere visgronden, postzegelverkoop en de domeinnaam .tv waar voor Tuvalu $2.000.000 dollar per jaar krijgt. Ook krijgt het land per jaar 3 miljoen dollar ontwikkelingshulp uit Taiwan. De Europese Unie heeft gezorgd voor regenwatertanks in de eilandnatie.

Fongafale vanuit de lucht.

Hoofdstad

Officieel is de meest bevolkte atol van Tuvalu, Funafuti de hoofdstad van de archipel. Hier wonen zo'n 5000 mensen verspreid over de drie bewoonbare eilanden. Op een van die eilanden ligt Fongafale, de grootste plaats in het land met zijn 4000 inwoners. In Fongafale zetelt de regering van de eilandnatie.

Officieel is dus heel de atol Funafuti de hoofdstad, maar de regering zit in de plaats Fongafale.

Geschiedenis

In 1568 werd Tualu ontdekt door de Spanjaard Alvaro de Mendaña de Neira. Hij ontdekte het eiland Nui. Er werden geen dorpen gebouwd, maar slavenhandelaren en walvisjagers bezochten het eiland regelmatig. In 1819 ontdekte Arent de Peyster Funafuti en nog een paar andere eilanden. Hij noemde de archipelde Ellice Eilanden. In 1892 werd Tuvalu een Engels protectoraat onder de naam 'Gilbert- en Ellice-eilanden'. In 1916 werd Tuvalu een kolonie.

In 1974 kwam Tuvalu los van de Gilbert-eilanden (Kiribati) en werd het een aparte kolonie. Op 1 oktober 1978 werd Tuvalu helemaal onafhankelijk. Het sloot al gauw vriendschap met de Verenigde Staten, die toen 4 eilanden aan Tuvalu schonk.

Eilanden

De eilanden van Tuvalu zoals ze op de vlag staan, vergelijk ze maar met het kaartje hierboven en met de vlag in de fotogalerij.

Tuvalu bestaat uit negen atollen. Acht daarvan waren oorspronkelijk bewoond, daarom heet de eilandnatie ook Tuvalu (Tuvalu betekent in het Tuvaluaans Acht Eilanden)

  • Funafuti
  • Nanumea
  • Nanumanga
  • Niutao
  • Nui
  • Niulakita
  • Nukufetau
  • Nukulaelae
  • Vaitupu

Bestuur

Tuvalu is een constitutionele monarchie. De Britse koning(in) is ook het staatshoofd van Tuvalu. Het parlement van Tuvalu heet Fale i Fono. De Fale i Fono heeft 15 leden die om de vier jaar worden gekozen. Die 15 leden kiezen dan de minister-president uit. Anno 2012 is Willy Telavi de minister-president.

Opmerkelijk is dat er op Tuvalu geen politieke partijen zijn.

Vervoer

Het land heeft maar één luchthaven, Funafuti International Airport in Fongafale. Om van Amsterdam of Brussel naar Tuvalu te gaan zou je eerst moeten vliegen naar Nieuw-Zeeland (met tussenlanding), van Nieuw-Zeeland naar Suva (Fiji) en dan van Suva naar Tuvalu, met de luchtvaartmaatschappij Pacific Sun.

Om van Funafuti naar de andere eilanden te gaan moet je met één van de twee overheidsschepen, die tussen de twee a vier weken bij elke atol een uur aanleggen. Als je de boot mist heb je dus grote pech, aangezien je dan minimaal twee weken vast zit op de atol.

Toerisme

Hoewel Tuvalu veel weg heeft van een klein paradijs is er weinig toerisme te vinden in het land. Dat komt vanwege verschillende reden. Zo zijn er maar zes pensions en één hotel, het Vaiaku Lagi Hotel. Alle zeven liggen ze op de atol Funafuti. Een andere reden is, zoals je bij het kopje 'vervoer' hebt kunnen lezen, de moeilijke bereikbaarheid van het land.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tuvalu&oldid=840675"