Pitcairneilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pitcairneilanden
Pitcairn Islands

Flag of the Pitcairn Islands.svg Coat of arms of the Pitcairn Islands.svg Pitcairn Islands on the globe (French Polynesia centered).svg

Hoofdstad Adamstown
Aantal inwoners 40 (2021)
Oppervlakte 5 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van Verenigd Koninkrijk
Koning Charles III (sinds 2022)
Godsdienst Zevendedagsadventisten (100%)
Taal Engels (English)
Pitcairnees (Pitkern)
Munteenheid Nieuw-Zeelandse dollar
Volkslied Come ye Blessed
Landcode PCN
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

De Pitcairneilanden is een kleine groep eilanden in de buurt van Nieuw-Zeeland, Paaseiland en Tahiti. Het gebied telt maar 48 inwoners. De Pitcairneilanden worden bestuurd door het Verenigd Koninkrijk, maar zijn er geen onderdeel van. Hiermee is het dus een Brits overzees gebied.

Geschiedenis

De aanmeerplaats op de Pitcairneilanden

Robert Pitcairn ontdekte in 1767 de Pitcairneilanden. Maar de eilanden bleven een lange tijd onbekend. De Pitcairneilanden staan bekend door de kaping. In 1787 ging een schip, genaamd de Bounty, van Tahiti naar Jamaica. Onderweg werd het schip gekaapt door kapers onder leiding van Fletjser Christian. 2 maanden lang zwierven ze over zee. Pas in 1790 zagen ze Pitcairn in zicht komen. De kapers verbleven op Pitcairn en startten een nieuw leven. Maar ook volkeren ontdekte Pitcairn en gingen samen leven met de kapers. Het aantal inwoners telde meer dan 200. Al snel werden er moorden gepleegd, ziekten verspreidden zich en mensen stierven aan alcohol. Alleen de kaper John Adams bleef over. Hij stichtte de hoofdstad Adamstown. De nakomelingen van John Adam, Christian Fletsjer en andere kapers leven nu op Pitcairn. Er zijn nu vier families.

Geografie

De Pitcairneilanden zijn de meest afgelegen plaatsen van de wereld en bestaan uit 5 eilandjes, genaamd Pitcairn, Sandy, Oeno, Henderson en Ducie. Het enige bewoonde eiland is Pitcairn. Het grootste eiland is Henderson (36 km²) en het kleinste eiland is Oeno (0,7 km²). Op Henderson wordt onderzoek gedaan naar bijzondere dieren. Het dichtstbijzijnde eiland is Nieuw-Zeeland op een afstand van zo’n 5600 kilometer. De hoofdstad van alle Pitcairneilanden ligt op Pitcairn en heet Adamstown. Op de Pitcairneilanden wordt Engels en Pitcairnees (een mix van de taal die ze spreken in Polynesië en Engels).

Het leven op de Pitcairneilanden

De kerk van Adamstown

Pitcairn heeft geen haven en vliegveld. Je wordt met een speciaal bootje uit een grote boot gezet en naar de kust gevaren. Mensen rijden daar op speciale auto’s, vanwege de stenen en rotsen, die quads heten. Als je daar wilt verblijven moet je bij de inwoners zelf verblijven, want ze hebben daar geen hotels. Vier keer per jaar gaat er een schip naar Nieuw-Zeeland. Er is één klein winkeltje op Pitcairn, dat drie keer per week open is. Het middelpunt van Pitcairn heet de Square. Het is een groot plein met een gemeentehuis, de bank en een vergaderzaal, waar de helft van de bevolking vergadert. Ook is er een postkantoor. Pitcairn heeft mooie en zeldzame postzegels. Het duurt 45 maanden (bijna 4 jaar!) om één kaart naar Nederland te sturen. De inwoners van Pitcairn hebben weinig tot geen heet water. Pitcairn staat erg bekend om zijn zuivere honing.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pitcairneilanden&oldid=681078"