Maldiven

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Republiek der Maldiven
ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ
Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa

Flag of Maldives.svg Coat of arms of Maldives.png Maldiven locator map.png

Hoofdstad Malé
Aantal inwoners 383.135 (2019)
Oppervlakte 300 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Ibrahim Mohamed Solih (sinds 2018)
Godsdienst Islam (officieel)
Taal Diveli (ދިވެހި)
Munteenheid Rufiyaa
Volkslied Gavmee Salaam
Nationale feestdag 26 juli
Landcode MDV

De Republiek de Maldiven is een eilandengroep ten zuidwesten van India. Het ligt in de Indische Oceaan. De eilandengroep strekt zich uit over een afstand van meer dan 800 kilometer van noord naar zuid. De grootste afstand van west naar oost is veel kleiner: 160 kilometer. Er zijn 1190 koraaleilanden waarvan er ongeveer 200 van worden bewoond. Het grootste eiland is slechts 5 km². De eilanden liggen erg dicht op elkaar in 25 atollen. De republiek is onderverdeeld in wel 19 bestuurlijke eenheden. Het is een arm, onderontwikkeld land dat afhankelijk is van buurlanden Sri Lanka en India. De bevolking leeft voornamelijk van de visvangst. Toerisme wordt steeds belangrijker in de Maldiven. De hoofdstad van het land is Malé. De Maldiven zijn het platste land ter wereld; het hoogste punt ligt op drie meter hoogte. De zee rond de Maldiven zit vol met riffen en zandbanken. De riffen die boven water uitsteken zijn eilanden. De eilanden worden tegen de branding van de zee beschermd door hoge kroonriffen. Koraalriffen groeien gemiddeld 1 tot 4 centimeter per jaar. Erg kort is dit dus. Geen enkel land op aarde is rijker aan koraal dan de Maldiven. Op de Maldiven zijn echter geen beken of zoetwatermeren te vinden. Hoewel de Maldiven op een vulkanische rug liggen komen erge aardbevingen niet voor.

Geschiedenis

Abdullah Afeef Didi, een voormalige sultan.

In de 6e eeuw na Christus werden de Maldiven bewoond door boeddhisten uit Sri Lanka. Er zijn echter archeologische bronnen die bewijzen dat mensen 5000 jaar geleden hier al leefden. Het land is ongeveer een millennium lang boeddhistisch geweest. Daarna werd het islamitisch.

Islamitische Maldiven

In de 12e eeuw waren de Maldiven een belangrijk handelscentrum. Onder andere de Arabieren gebruikten de Maldiven als tussenstation voor hun schelpen. Ook maakte de Maldivische bevolking hierdoor kennis met de islam. Hiervoor was het land boeddhistisch. Het geloofwaardigst is de theorie dat de Maldiven steun zochten bij de Arabieren omdat de boeddhistische zeemachten van het Indiase subcontinent hen bedreigden. Met hun steun konden de Maldiven hun macht behouden, in ruil voor volledige bekering tot de islam. Pas vanaf de 12e eeuw bestaat er een geschreven geschiedenis van de Maldiven, waarin staat dat er tot 1953 zeven sultansdynastieën over de Maldiven geregeerd hebben.

Schrikbewind van de Portugezen

Tijdens de regeerperiode van de derde dynastie, aan het begin van de 16e eeuw, veranderde de machtsverhoudingen enorm. Tot die tijd waren alle landen vrij, maar vanaf 1498 verschenen de Portugezen die vele landen veroverden. Nadat de Portugezen zich sinds 1519 bemoeiden met de politiek lukte het ze in 1558 om de Maldiven te veroveren. De Portugezen vormden een waar schrikbewind vormden konden de Maldiven slechts 15 jaar onder controle houden. Dit is de enige periode geweest van de Maldiven waar het lang overheerst werd. Al na enkele jaren van Portugese overheersing ontstond er een guerillabeweging onder leiding van de legendarische Mohamed Thakurufaanu die in 1573 de Portugezen wist te verdrijven van de Maldiven. Hij werd gelijk de nieuwe sultan. Hierna probeerden de Portugezen nog meerdere malen de Malediven te veroveren maar dat mislukte telkens.

Brits protectoraat

De Hollanders pakten het veel slimmer aan en begonnen vriendschappelijke relaties aan te gaan met de Maldiven. Nadat Ceylon, een Hollandse kolonie werd veroverd dreigde het land bezet te worden door de Britten. De sultan van toen, Mohamed Mueenuddin stak hier een stokje voor en de Maldiven werden een brits protectoraat. In de eerste helft van de 20e eeuw werden de Maldiven gedomineerd door corruptie. In 1932 werd sultan Muhammed Shamsuddeen door de Britten gedwongen een geschreven grondwet in te voeren. Hierna werd de macht van de sultan beperkt en werd bepaald dat de toekomstige leiders door het volk gekozen zouden worden. In 1954 was er een volksopstand tegen het strenge regime van de sultan Amin Didi, die vermoord werd door de bewoners. Hij werd opgevolgd door Mohammed Fareed Didi die de 94e en laatste sultan zal zijn.

Onafhankelijkheid

Op 26 juli 1965 werden de Maldiven onafhankelijk en 3 jaar daarna werd er voor een republiek gekozen. Vanaf 1978 was Maumoom Abdul Gayoom president. Hij werd vijf maal herkozen. In november 2008 werd de voormalig politiek gevangene Mohamed Nasheed als zijn opvolger gekozen. De bevolking is nog altijd voor 100% moslim. Het volkslied van de Aziatische archipel is Gavmee Salaam (Dhivehi: ޤައުމީ ސަލާމް). De tekst is geschreven door Mohamed Jameel Didi in 1948, en de muziek erbij is gemaakt door Pandit Wannakuwattawaduge Don Amaradeva in 1972.

Op 26 december 2004 werden de Maldiven getroffen door de grote tsunami die het gevolg was van een aardbeving onder de Indische Oceaan. Door het gebrek aan een grote landmassa kon zich echter geen hoge vloedgolf opbouwen, waardoor het verwoestende effect minder was dan in landen op het continent of op veel grotere eilanden zoals het relatief nabijgelegen Sri Lanka. Hoewel de golven op de Maldiven niet hoger kwamen dan circa 1,5 meter, was dit - door de geringe hoogte van de eilanden - toch voldoende om zeer aanzienlijke schade aan te richten. Circa 75 mensen kwamen om, 13 bewoonde eilanden en 29 toeristeneilanden werden compleet verwoest.

Met hulp van Wikipedia


Natuur

De Malediven vormen de top van een onderzeese bergrug. Nergens komen de landen hoger dan 3 meter boven de zee uit. Alle eilanden zijn bedekt met koraalriffen. Sommige eilanden zijn omringd door koraalriffen met daaromheen een lagune. Vanuit de lucht zijn dit witte ringen in de zee. De spierwitte zandstranden en prachtige koraalriffen zijn basis voor een van de snelst ontwikkelende toeristenindustrieën ter wereld.

Klimaat

Er heerst op de eilanden een tropisch moessonklimaat. Het hele jaar is het er dus vchtig en warm. In de winter is het echter wat minder vochtig en klam. In de zomer is het heel vochtig. De atollen in het noorden lijden aan orkanen. De gemiddelde neerslag varieert heel erg.

Klimaattabel van de Maldiven
Maand JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Zonneuren/dag 8 9 8 7 6 6 6 6 6 5 6 8
Middagtemp. in °C 29 29 30 31 31 30 31 30 30 30 29 29
Nachttemp. in °C 26 26 27 27 27 26 26 26 26 26 26 26
Watertemp. in °C 27 27 28 29 29 28 28 27 27 28 28 27
Dagen met regen 4 4 7 8 12 10 10 12 12 15 12 12

Atollen

Een atol van de Maldiven.
Nr Naam atol Groep Bestuurlijke indeling
1 Ihavandhippolhu-atol Thiladhunmati Haa Alif-atol
2 Thiladhunmathi-atol Thiladhunmati Haa Alif-atol (noorden)
Haa Dhaalu-atol (zuiden)
3 Makunudhoo (eiland) Miladhummadulhu Haa Dhaalu-atol
4 Miladhunmadulhu-atol Miladhummadulhu Shaviyani-atol (noorden)
Noonu-atol (zuiden)
5 Maalhosmadulhu-atol Maalhosmadulhu Raa-atol (noorden)
Baa-atol (zuiden)
6 Fasdūtherē (atol) Maalhosmadulhu Baa-atol
7 Goifulhafehendhu-atol Maalhosmadulhu Baa-atol
8 Faadhippolhu-atol Faadhippolhu Lhaviyani-atol
9 Noordelijke Malé-atol Malé Kaafu-atol
Malé (hoofdstad)
10 Zuidelijke Malé-atol Malé Kaafu-atol
11 Gaafaru (eiland) Malé Kaafu-atol
12 Kaashidhoo (eiland) Malé Kaafu-atol
13 Thodu (atol) Ari Alif Alif-atol
14 Rasdhoo-atol Ari Alif Alif-atol
15 Ari-atol Ari Alif Alif-atol (noorden)
Alif Dhaal-atol (zuiden)
16 Felidhu-atol Felidhu Vaavu-atol
17 Vattaru-atol Felidhu Vaavu-atol
18 Mulaku-atol Mulaku Meemu-atol
19 Noordelijke Nilandhé-atol Nilandhe Faafu-atol
20 Zuidelijke Nilandhé-atol Nilandhe Dhaalu-atol
21 Kolhumadulu-atol Kolhumadulhu Thaa-atol
22 Haddhunmathi-atol Haddhunmathi Laamu-atol
23 Huvadhu-atol Huvadhu Gaafu Alif-atol (noorden)
Gaafu Dhaalu-atol (zuiden)
24 Fuvammulah (eiland) Fuvammulah Gnaviyani-atol
25 Addu-atol Addu Seenu-atol

Met hulp van Wikipedia


Flora en fauna

Een hagedis op de Maldiven.

De Maldiven hebben een tropische vegetatie. De eilanden zijn erg rijk aan kokospalmen en broodbomen. Ook worden er groente- en fruitsoorten gekweekt als pompoen, aardappel, banaan en mango. De meeste dieren in de Maldiven komen van oorsprong uit Sri Lanka zoals ratten, muskusratten, padden, kikkers, hagedissen en slangen. Ook zijn er inheemse dieren als de vliegende hond. De zee rondom de eilanden is rijk aan vis en hier wordt vaak tonijn gevangen. De export van vis en haaienvinnen is dan ook erg belangrijk voor het land. Ook de illegale handel van schilpaddenschilden is hier. Ook de grootste rog ter wereld, de manta, is hier te vinden. Spinnen, schorpioenen en heremietkreeftjes kan je ook overal zien. Er zijn echter wel weinig amfibieënsoorten: één kikker- en één paddensoort. Reptielen komen veel veel voor zoals gekko’s, twee ongevaarlijke slangensoorten en een grote duizendpoot die hard kan bijten. De vier soorten schildpadden op de Maldiven zijn bedreigde diersoorten, maar je kan ze wel vaak zien.

Cultuurlandschap

De meeste Maldiviërs wonen in kleine gemeenschappen en reizen zelden of nooit naar een andere atol. De grond is ook meestal niet geschikt op te bebouwen: slechts 10% is hier geschikt voor, die wordt gebruikt voor akkerbouw. De eilanden zijn echt piepklein: de gemiddelde grootte is 0,6 km². Qua landoppervlak en omvang van de bevolking behoren de Maldiven tot de kleinste landen van Azië. het oppervlakte is nog wel redelijk groot, deze bedraagt 90.000 km². Dit lijkt veel maar het totale landoppervlak is slechts 298 vierkante kilometer, dit is dus 0,33% van de totale oppervlakte. Het grootste eiland is nauwelijks 5 km² groot en maar 9 eilanden zijn groter dan 2 km2. Dit is ook de reden waarom de meeste eilanden niet bewoond zijn. De Huvadhoo-atol is de grootste atol ter wereld: 55 km breed en 70 km lang. Ten oosten van de Maldiven, richting Sri Lanka, is de oceaan 2500 meter diep, en ten westen van de Maldiven zelfs 4000 meter diep. Het is dus het platste land, maar de oceaan is heel diep.

Toerisme

Het eiland waar de hoofdstad Malé op ligt.

De Maldiven zijn volgens velen een ideale vakantiebestemming met zijn zon, spierwitte stranden en warm zeewater. Ook is het een bekende bestemming voor zeilers. Het toerisme is de laatste 30 jaar dan ook uitgegroeid tot de belangrijkste economische sector die goed is voor ca. 20% van het bruto nationaal product en voor 70% van alle inkomende buitenlandse valuta zorgt. Daarnaast is het toerisme natuurlijk goed voor de werkgelegenheid. Het toerisme staat op eenzame hoogste vergeleken met de rest. Opmerkelijk is dat het toerisme op de Maldiven zoveel mogelijk gescheiden wordt van het gewone leven op de eilanden. Hiervoor worden resorts gebouwd. Op bewoonde eilanden mogen geen resorts gevestigd worden en het is zelfs zo dat er bepaalde toeristenzones zijn op bewoonde eilanden. In 1972 pas kwamen de eerste toeristen naar de Maldiven. Sinsdien groeit de economie explosief. Een jaar later kwamen er al 4000 toeristen naar de eilanden. Ook het aantal resorts groeide snel en begin jaren tachtig zorgde de opening van Male International Airport voor een nog grotere stroom toeristen. Op dit moment zijn er al 75 resorts. Er komen jaarlijks al meer toeristen (bijna 400.000 in 1998) dan de totale bevolking groot is.

Als eerste...

  • Maakte Malediven een duikrecord in 2006 voor het meeste aantal duikers die deel namen aan een duik, met een totaal van 958 duikers die afdaalden in het water op hetzelfde moment. Dit record is sindsdien ingehaald door Indonesië in 2009.
  • Was Malediven het land dat een virtuele ambassade opende, in de online wereld Second Life, op 22 mei 2007.
  • Was Malediven het land dat een ministerraad onder water wist te houden. De vergadering werd voorgezeten door president Mohamed Nasheed. In de vergadering ondertekenden de voorzitter, vicepresident en het kabinet een verklaring waarin wordt opgeroepen tot gecoördineerde wereldwijde actie tegen klimaatverandering, voorafgaand aan de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen. De onderwaterbijeenkomst was onderdeel van een campagne.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maldiven&oldid=740139"