Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Banaan (vrucht)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tros bananen

Een banaan is een soort fruit. Een gewone banaan heeft een dikke schil die met de hand gepeld kan worden.

De banaan hoort volgens de tuinman bij de groentes, maar volgens de kok bij het fruit. Het kan alleen niet bij de groentes horen, want de banaan heeft zelf gewoon nog zaadjes, zoals elke vrucht.

Soorten

De banaan die we in Europa eten is meestal geel. Er zijn heel veel soorten bananen zoals:

Groei

Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk rijp. Omdat rijpe bananen niet lang houdbaar zijn, worden ze onrijp geoogst en verpakt in dozen van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde schepen geladen en in ongeveer 3 weken naar onder andere Europa gebracht. Na een tijdje krijgt de schil zwarte plekken en wordt hij erg zacht. Veel mensen vinden de banaan juist het lekkerst wanneer dat gebeurt.

Exportlanden

De landen waar de meeste bananen vandaan komen zijn: Ecuador, Belize, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala, Filippijnen en Suriname.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Banaan_(vrucht)&oldid=675768"