Verbeter WikiKids vandaag nog!

Soechoemi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een luchtfoto van Soechoemi

Soechoemi of Soechoem is een stad in Georgië en de hoofdstad van Abchazië. Soechoemi ligt in het district Soechoemi. Soechoemi heeft een lange geschiedenis en vele gebeurtenissen hebben zich in de stad afgespeeld. In het Russisch heet de stad Сухуми (spreek uit als: Soechoemi). Als je dit letterlijk vertaald komt het woord Soechoemi eruit. Hiernaar is de stad eigenlijk vernoemd, naar de Russische naam voor de stad. Veel Abchazen noemen de stad ook wel Сухум (Spreek uit als: Soechoem). Dit was de naam voor de stad tijdens de tijd waarin Georgië nog bij Keizerrijk Rusland hoorde.

De geschiedenis van Soechoemi begint in de zesde eeuw v. Chr. Het gebied werd hiervoor bewoond door verschillende volkeren. De volkeren leefden in de vroegere streek Colchis. De Oude Grieken namen het gebied in als kolonie van de stad Milete. Het was de meest ver weg gelegen kolonie die Milete ooit had gehad. De kolonie kreeg de naam Dioscurias en werd een soort van stad. Volgens de Griekse mythologie zou de stad zijn gesticht door de figuren Castor en Pollux. De Grieken handelen met Dioscurias, zo kwam er zout, linnen en hennep uit de stad. Ook werd er gehandeld in slaven. De stad lag aan de Zwarte Zee en deze overstroomde weleens. Toch bleef Dioscurias een groeiende stad tot de verovering in de tweede eeuw v. Chr.

Een foto van de stad, omstreeks 1915

Toen werd de stad namelijk veroverd door de Romeinen onder leiding van Keizer Augustus. De stad kreeg een nieuwe naam, namelijk Sebastopolis. Het ging steeds slechter met de stad. In de eerste eeuw n. Chr. woonde er haast niemand meer. Toch bleef de stad bestaan tot in de tweede eeuw. Veel overblijfselen van de stad zijn teruggevonden. Zo zijn de torens en muren onder water gevonden, maar op het land zijn ook dingen teruggevonden. De Romeinen hebben Sebastopolis zelf afgebroken, om te voorkomen dat het in handen kwam van Iran. In 565 is de stad herbouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus I. Sebastopolis werd hierdoor één van de belangrijkste steden in het Byzantijnse Rijk. Dit bleef zo tot dat de stad werd geplunderd in 736 door Marwan II.

Nadat de stad vernietigd was door de Arabieren, bouwden de Abchazen de stad weer op. De stad kwam namelijk te liggen in Koninkrijk Abchazië, om vanaf de tiende eeuw onderdeel te worden van het verenigde koninkrijk Georgië. In de 12de en 13de eeuw ging het erg goed met de stad. Toen heette de stad weer Tschoemi, wat waarschijnlijk haagbeuk betekend. In 1451 bezette de Ottomaanse marine de stad kort. De Abchazen wisten het terug te veroveren, maar in de 16de eeuw kwam de stad toch in handen van het Ottomaanse Rijk. Zij vernoemde de stad weer naar Suhumkale. In 1810 werd de stad bestormd door de Russische marine. Hierdoor kreeg de stad een Rusissche naam, namelijk Soechoemkale. In 1847 werd Soechoemkale officieel een haven. In 1864 sloot de stad zich aan bij Keizerrijk Rusland. Tijdens een oorlog tussen Rusland en de Turken (Tiende Russisch-Turkse Oorlog) namen de Turken kort de stad in.

Na de Russische Revolutie brak de Russische Burgeroorlog uit, en kwam Soechoemi in de nieuwe Democratische Republiek Georgië te liggen. De lokale bevolking vocht tegen het Witte Leger om onafhankelijk te blijven. Het Rode Leger wist uiteindelijk Georgië en Abchazië te veroveren en maakte er een sovjetrepubliek van. De Sovjet-Unie voegde kort daarna Abchazië weer bij Georgië, en Soechoemi werd de hoofdstad van de autonome deelregio Abchazië. In 1989 had de stad 121.000 inwoners en was één van de meest welvarende Georgische steden. Tijdens de Georgisch-Abchazische Oorlog vonden in Soechoemi veel gevechten plaats. Dit leidde zelfs tot het bloedbad van Soechoemi in 1993.

Een katoenveld in de botanische tuin van Soechoemi

Soechoemi kent veel monumenten en bezienswaardigheden. Zo zijn er veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Koningin Tamar liet de Besletbrug bouwen, die tegenwoordig vervallen is. Ook staat het kasteel van de Georgische koning Bagrat III in de stad. Verschillende toren van de stadsmuur staan nog steeds overeind. Ook de Kamankerk uit de 11de eeuw staat in Soechoemi. Net als het Nieuw Athosklooster, wat gebouwd is opdracht van tsaar Alexander III.

Soechoemi beschikt over een eigen universiteit, namelijk de Staatsuniversiteit van Abchazië. Ook heeft Soechoemi een eigen vliegveld , met de naam Soechoemi-Dranda. Verder staat Soechoemi onder meer bekend om haar stranden en kuuroorden met mineraalwater.

Stedenbanden

Soechoemi heeft de volgende steden als partnersteden:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soechoemi&oldid=748277"