Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Azerbeidzjaans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebied waar het Azerbeidzjaans gesproken wordt

Azerbeidzjaans of Azeri (Azəricə) is een taal, die behoort tot de Turkse talen. Azerbeidzjaans is de officiële taal van het land Azerbeidzjan. Het wordt door zo'n 23 tot 30 miljoen mensen gesproken en is verwant aan het Turks en Turkmeens.

De taal wordt ook in gebieden in Georgië, Turkije, Iran, Irak, Rusland, Oekraïne, Kazachstan en Syrië gesproken door minderheden. Enkel in Rusland heeft het Azerbeidzjaans de status van regionale taal. De taal wordt over het algemeen geschreven in het Latijnse alfabet. De minderheden in Rusland gebruiken echter het Cyrillisch alfabet en de minderheden in Iran het Arabisch alfabet.

De taal gaat terug tot in de 14e eeuw en werd eeuwenlang geschreven in het Arabisch alfabet. Tussen 1922 en 1939 werd het Latijns alfabet gebruikt en tussen 1939 en 1991 het Cyrillisch alfabet. In 1991, na de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan, werd het Turkse alfabet overgenomen. Dit is het Latijns alfabet, maar dan met enkele speciale tekens toegevoegd. In tegenstelling tot het Turks komen de X en Q wel voor in het Azerbeidzjaans. Het moderne Azerbeidzjaans is erg beïnvloed door het Russisch en het Perzisch. Tegelijkertijd wilde men in de 20e eeuw de Perzische invloeden uit de Turkse taal verwijderen. Hierdoor zijn de twee talen iets meer uit elkaar gegroeid, maar zijn min of meer te verstaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Azerbeidzjaans&oldid=733309"