Boris Johnson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boris Johnson in 2019

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (New York, 19 juni 1964) is een Brits politicus, geschiedkundige, schrijver en journalist. Hij is lid van de Conservative Party en was tussen 2008 en 2016 burgemeester van de Britse hoofdstad Londen. Tussen 2016 en 2018 was hij minister in het kabinet van premier Theresa May. Sinds 23 juli 2019 is hij de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk, als opvolger van May.

Johnson is één van de bekendste Britse voorstanders van de Brexit; dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Tijdens het referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie in februari 2016 voerde hij ook samen met Nigel Farage campagne voor de Brexit, met als resultaat dat het volk besloot de EU te verlaten. Er werd lang gedacht dat Johnson David Cameron zou opvolgen, nadat deze na het referendum ontslag had aangeboden. Desondanks werd Theresa May premier en zij nam Johnson als haar minister van Buitenlandse Zaken en de Gemenebest van Naties. Johnson hield zich onder meer bezig met de situatie op de Britse Maagdeneilanden na de orkaan die er was geweest en een zaak over een opgepakte spion in Iran. Johnson liet zich vaak uit over de Brexit, waarop May reageerde dat het niet de mening van de regering was. Er was namelijk een aparte minister voor de Brexit, David Davis.

Na de verkiezingen in 2017 bleef Johnson minister. Hij stapte op 9 juli 2018 op, nadat Theresa May haar plan over de Brexit presenteerde. Dit deed hij nadat David Davis dit eerder deed. Diezelfde dag werd hij nog vervangen door Jeremy Hunt. Johnson stond overigens ook bekend om zijn beledigende grappen tegenover buitenlandse politici. Zo beledigde hij onder meer de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische president Vladimir Poetin, de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Amerikaanse politica Hillary Clinton. Voordat hij minister werd beloofde hij al deze mensen zijn excuses aan het bieden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boris_Johnson&oldid=575216"