Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden
South Georgia and the South Sandwich Islands

Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Coat of arms of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden locator map.png

Hoofdstad King Edward Point en Grytviken
Aantal inwoners ± 20 (2017)
Oppervlakte 3.093 km²
Regeringsvorm Brits overzees gebied
Taal Engels (English)
Munteenheid geen
Volkslied God Save the King
Landcode SGS
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden is de naam van een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden liggen in de Scotiazee in de Atlantische Oceaan. In de buurt van de eilanden liggen de Falklandeilanden. Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden zijn een Brits overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk. De eilanden worden geclaimd (soort van opgeëist) door Argentinië. De eilanden worden bestuurd van uit Stanley op de Falklandeilanden. Toch liggen er twee steden op de eilanden (King Edward Point en Grytviken), die ook wel de hoofdsteden worden genoemd.

Geschiedenis

Het plaatsje Grytviken op het eiland Zuid-Georgia.

In 1775 werd de eilanden ontdekt door James Cook. Hij gaf de eilanden ook een naam. Zo is Zuid-Georgia vernoemd naar de Britse koning George III en hij vernoemde de Zuidelijke Sandwicheilanden naar de staatsman Lord Sandwich. De eilanden worden niet permanent bewoond (dus voor een hele lange tijd). In de 19de eeuw werden de eilanden gebruikt voor de jacht op Walvissen. Tot 1908 had het eiland geen eigenaar, maar aangezien het door een Brit was ontdekt, kwam het in 1908 in Britse handen. Sindsdien hoort het bij het Verenigd Koninkrijk. Tot 2001 stond er een militaire basis op één van de eilanden. Tegenwoordig word deze basis gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Indeling

De eilanden worden in twee gebieden ingedeeld, dit zijn Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden, vandaar ook de naam.


Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Georgia_en_de_Zuidelijke_Sandwicheilanden&oldid=771717"