Lynx

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een lynx
Een kitten

De lynx is een katachtig roofdier, iets kleiner dan een herdershond.

De lynx heeft aparte bakkebaarden, gepluimde oren en een kort staartje. Die effecten maakt een lynx heel schattig. De vacht van de lynx is in de zomer geelbruin en 's winters is de vacht bleker en dikker. De staart is kort met een zwart puntje, maar dat is niet altijd zo.

Lynxen kunnen goed tegen de kou en hebben daarvoor een de dichte vacht. De pluimpjes op de oren zijn opvallend. Ze kunnen daarmee zelfs de zwakste geluiden opvangen, door de trillingen.


Lynxen in Spanje

Laatste zomer zijn er drie lynxen aangereden het gaat nu gelukkig goed met ze. De meeste lynxen leven in een reservaat in Zuid-Spanje. 25 jaar geleden waren er 1000 tot 1150 lynxen nu zijn het er nog 100 tot 150, maar het gaat weer beter met ze. Er staan veel borden bij de weg over dat je moet oppassen voor de overstekende lynxen maar de meeste automobilisten trekken zich daar niks van aan, ook al zou iedereen dat moeten doen! Lynxen zijn ook dieren, en hele leuke, en als zij uitsterven, zijn er heel veel mensen NIET blij! Er zijn ook speciale ingeënte konijnen uitgezet om ziektes bij lynxen te voorkomen. Er is ook geprobeerd om de lynx in gevangenschap te fokken en dan te redden maar dat leverde maar 5 jongen. WNF is bang dat de lynx niet meer te redden is voor het uitsterven.


Lynxen in Nederland

Vroeger leefden lynxen ook in Nederland, nu niet meer. Maar sommige mensen denken dat de lynxen weer terug komen naar Nederland, dat komt omdat er een klein aantal lynxen in Duitsland en België woont. Soms steken zij 's nachts de grens over.

Er zijn maar een paar dierentuinen in Nederland waar ze de lynx houden. Dat komt omdat een lynx onderhouden veel geld kost. Twee van de dierentuinen waar ze zijn zijn:

  • Kasteelpark Born
  • Alpijnse dierentuin
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lynx&oldid=650197"