Tsjecho-Slowakije

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Tsjechoslowakije)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tsjecho-Slowakije
Tsjechoslowakije
Československo

Flag of the Czech Republic.svg      Coat of arms of the Czech and Slovak Federal Republic.svg

Czechoslovakia location map.svg

Hoofdstad Praag
Aantal inwoners 5.600.000 (1993)
Oppervlakte 127.900 km²
Regeringsvorm Federale republiek
Taal Tsjechisch, Slowaaks, Duits, Hongaars, Roetheens (українська мова)
Munteenheid Tsjecho-Slowaakse kroon
Volkslied Kde domov můj
(Tsjechisch)
Nad Tatrou sa blýska
(Slowaaks)
Landcode CSTsjecho-Slowakije of beter bekend Tsjechoslowakije was een land in Oost-Europa. In 1992 scheidden de landen Tsjechië en Slowakije. Tsjecho-Slowakije telde het laatst 15.600.000 inwoners op een oppervlakte van 127.900 km².

Geschiedenis

Tsjecho-Slowakije ontstond toen Oostenrijk-Hongarije uiteen viel. Dat gebeurde aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Tomáš Masaryk werd de eerste president van Tsjecho-Slowakije. In feite waren het 2 verschillende volkeren, de Tsjechen en de Slowaken. Ze kwamen samen in een land omdat ze talen spraken die erg op elkaar leken.

Tweede Wereldoorlog

Tsjechoslowakije werd in 1938 verraden door de Westerse landen, vooral de minister-president van Groot-Brittannië, namelijk Neville Chamberlaine. Die sloot vrede met Adolf Hitler met de belofte dat er geen grote oorlog zou uitbreken. Als tegenprestatie zouden de westerse grootmachten niet ingrijpen als Hitler met zijn tanks de Tsjechische grensgebieden, namelijk Sudetenland zou bezetten. In die gebieden woonden veel Duitsers tussen de Tsjechen. Zij wilden aansluiting met Duitsland. Niet lang nadat Hitler Sudetenland, bezette hij heel Tsjechië. Hij zorgde ervoor dat in Slowakije een fascistische aanhanger van hem aan de macht kwam. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen Tsjechië en Slowakije weer samen in één land.

Na de grote oorlog

Na de grote oorlog werd Tsjecho-Slowakije weer opgebouwd en alles werd weer hersteld na de Duitse verovering. Op 21 maart van 1946 werden door het parlement in Tsjechoslowakije de 143 Benes-decreten aangenomen. De Duitsers die in Sudentenland woonden moesten het land verlaten. Ongeveer 3.000.000 Duitsers moesten weg, vaak hun huis en bezittingen achterlatend. Ook werd een onbekend aantal Duitsers aangevallen en vermoord. In 1948 namen de communisten de macht over Praag. Zij zorgden ervoor dat een deel van de huizen werden verdeeld onder de Tsjechische bevolking. Ook werden vaak zigeuners in de woningen gezet. Toch bleven veel woningen leeg, en vervielen de huizen. In 1948 werd Tsjechoslowakije als laatste land onderdeel van het Oostblok en werd communistisch. De eerste communistische partijleider heette Gottwald. Hij was een echte aanhanger van Stalin. Net zoals in de andere landen in het Oostblok hadden tegenstanders het zwaar. Alleen al het hebben van een godsdienst was gevaarlijk. In 1968 veranderde veel in Europa. In Tsjechoslowakije begon de Praagse Lente. Partijleider Dubcek wilde een communisme met een menselijk gezicht. Het leek even goed te gaan, maar in augustus 1968 viel de Sovjet-Unie met haar bondgenoten Praag binnen.

Na de Praagse Lente begon de Sovjet-Unie met geweld. In de nacht van 20 op 21 augustus 1968 reden de eerste Russische tanks Praag binnen. Ook Polen, Hongarije en Bulgarije vielen Praag binnen. In het totaal waren dit 150.000 troepen! Toen was het niet meer de Praagse Lente maar Operatie Donau. Het allereerste doelwit van Operatie Donau was Radio Praag. Een bekende radio in die tijd en momenteel is het ook bekend in Tsjechië. Het radiostation was helemaal kapot door troepen. Maar de radio had nog ook en ondergrondse radiostation voordat de Russen aanvielen. Maar op 27 augustus gingen ze gewoon door met uitzenden en riep Radio Praag de bevolking op om op de muren van Praag op moeten schrijven dat de Russen naar huis moeten. En uiteindelijk gingen de Russen ook naar Moskou. Russische politici die bleven werden opgepakt en ook hun gingen weer terug naar Moskou.

Excuses

Toen huidige Russische president Poetin op bezoek kwam in Praag. Heeft Poetin sorry gezegd over Operatie Donau. Dit was op 1 maart 2006.

Einde van Tsjechoslowakije

Na de val van de Berlijnse muur en het communisme in het Oostblok, wilden de Slowaken meer vrijheid. De meeste Tsjechen wilden één land blijven. Bij democratische verkiezingen in 1992 werd in Slowakije, een separatistische partij als grootste gekozen. Tijdens enkele vergaderingen werd besloten om het land op te splitsen in Tsjechië en Slowakije. De opsplitsing heeft niet geleid tot oorlogen of veldslagen, zoals dat wel is gebeurd in het voormalige Joegoslavië. Er wordt daarom gesproken van de Fluwelen Scheiding. Beide landen zijn opgenomen in de Europese Unie.

Bevolking

Bevolkingsgroep Aantal Procent
Tsjechen 6,8 miljoen (51,5 %)
Duitsers 3,2 miljoen (23,4 %)
Slowaken 2,3 miljoen (14 %)
Hongaren 884 000 (1,6 %)

Tsjecho-Slowakije telde voor het laatste 15,6 miljoen inwoners dit was in 1993. Naast de bovenstaande bevolkingsgroepen bestaat Tsjecho-Slowakije uit kleine minderheden als Polen en Oekraïners.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tsjecho-Slowakije&oldid=764859"