Grootvorstendom Zevenburgen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grootvorstendom Zevenburgen
Erdélyi Nagyfejedelemség
Großfürstentum Siebenbürgen

Transsylvanian Banner.svg       Coat of arms of Transylvania.svg

Siebenbuergen Donaumonarchie.png
Hoofdstad Hermannstadt (1711-1791, 1848-1861)
Klausenburg (1791-1848, 1861-1867)
Taal Hongaars, Roemeens, Duits
Dynastie Huis Habsburg
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het grootvorstendom Zevenburgen of grootvorstendom Transsylvanië was een land dat bestuurd. Het grootvorstendom was onderdeel van het Habsburgse Rijk, waaronder het Huis Habsburg regeerde. Het land bestond tussen 1765 en 1867. Vanaf 1804 werd het bestuurd als kroonland (provincie) van Oostenrijk. Zevenburgen komt min of meer overeen met het huidige Transsylvanië, wat tegenwoordig onderdeel is van Roemenië.

Al vóór 1765 bestond het grootvorstendom als het vorstendom Zevenburgen. In 1867 kwam er met de Ausgleich een einde aan het grootvorstendom Zevenburgen. Toen werd het onderdeel van het Koninkrijk Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebied uiteindelijk gegeven aan Roemenië. Het grootvorstendom was erg multicultureel. In het gebied woonden toentertijd Hongaren, Roemenen, Duitsers en andere minderheden.

Geschiedenis

Ontstaan

Tijdens de Grote Turkse Oorlog (1683-1700) bezette keizer Leopold I van het Heilige Roomse Rijk het vorstendom Zevenburgen. Zevenburgen was namelijk een bondgenoot (en vazalstaat) van het Ottomaanse Rijk, waartegen de keizer vocht. Aanvankelijk stond Zevenburgen onder het bestuur van Oostenrijk, maar in 1699 werd besloten dat het huis Habsburg ook over Zevenburgen zou regeren. Het huis Habsburg regeerde toen al over het Heilige Roomse Rijk, Oostenrijk en Hongarije. Leopold I bepaalde in 1699 dat Zevenburgen door de koning van Hongarije bestuurd zou worden.

De inwoners van Zevenburgen waren hier helemaal niet blij mee. In 1703 kwamen zij in opstand tegen de keizer. Uiteindelijk sloten de opstandelingen vrede met de Oostenrijkers. Datzelfde werd de titel van vorst afgeschaft en vervangen door een gouverneur. In 1765 verhief Maria Theresia het vorstendom tot een grootvorstendom.

Verloop

Maria Theresia besloot dit te doen om te benadrukken dat Zevenburgen een bijzondere status binnen het Habsburgse Rijk had. Zevenburgen was ook erg divers. Het grootste gedeelte van de bevolking bestond uit Roemenen, maar er woonden ook veel Hongaren en Duitsers. In 1784 kwamen de Roemenen in opstand tegen het Oostenrijks bestuur, maar dit was geen succes. Toen het keizerrijk Oostenrijk werd opgericht werd Zevenburgen een kroonland (provincie) van dat keizerrijk.

De Hongaren voelden zich achtergesteld in het keizerrijk. In 1848 hielp dit uit tot de Hongaarse Revolutie. De Hongaren eisten toen dat Zevenburgen onderdeel werd van Hongarije. Hongarije was toentertijd ook een Kroonland van Oostenrijk, maar de Hongaren wilden dat Zevenburgen onderdeel werd van hun Kroonland. De revolutie werd in 1849 neergeslagen door de Oostenrijkers. Hierna stond Zevenburgen jarenlang onder militair bestuur.

In 1853 werd een deel van de Militaire Grens bij Zevenburgen gevoegd. De Militaire Grens was een grensgebied in het oosten van Oostenrijk-Hongarije. De grens moest het land beschermen tegen aanvallen van het Ottomaanse Rijk. Tegen 1853 was het Ottomaanse Rijk zo erg verzwakt dat de grens niet meer nodig was.

Einde

In 1867 kwam er een einde aan het grootvorstendom Zevenburgen. Dit gebeurde tijdens de Ausgleich. De Ausgleich was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Oostenrijk-Hongarije. Oostenrijk en Hongarije kregen hierdoor een gelijke status aan elkaar, waardoor Oostenrijk-Hongarije ontstond. Als onderdeel van de overeenkomst werd Zevenburgen bij het koninkrijk Hongarije gevoegd.

Grootvorsten


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grootvorstendom_Zevenburgen&oldid=776760"