Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Lombardije-Venetië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regno Lombardo-Venetia
Königreich Lombardo-Venetien
Flag of Kingdom of Lombardy-Venetia.svg StemmaLombardoveneto.png

Lombardo Veneto.svg

Landsta(a)l(en) Italiaans, Duits
Hoofdstad Milaan en Venetië
Eigenschappen
Religie Rooms-katholicisme
Regeringsvorm Absolute monarchie
Oppervlakte 46.991 km2
?
(Hoeveelheid) inwoners rond de 5.100.000 (1852)
Dichtheid
Munteenheid Florijn (tot 1858), Lire (vanaf 1859)
Adellijk huis Habsburg
Tijdzone
Volkslied
Spreuk/motto
(Nationale) feestdag
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het Koninkrijk Lombardije-Venetië, Lombardo-Venetië of het Lombardisch-Venetiaans Koninkrijk was een land in wat nu Noord-Italië is. Officieel was het een onafhankelijk land dat werd bestuurd door de keizer van Oostenrijk, maar in praktijk was het een provincie (kroonland) van het keizerrijk Oostenrijk. Lombardije-Venetië was niet het enige Habsburgse bezit in Italië, maar wel het enige dat grensde aan Oostenrijk en als kroonland daarvan werd gezien.

Geschiedenis

Lombardije-Venetië werd gesticht tijdens het Congres van Wenen in 1815. Het koninkrijk werd gecreëerd en kort daarna werd in de Dom van Monza Frans I van Oostenrijk met de IJzeren Kroon der Longobarden gekroond tot koning Frans van Lombardije-Venetië. Hij werd trouwens gewoon nog steeds "van Oostenrijk" genoemd, want dat was een veel belangrijker land.

Het land werd streng bestuurd, maar eigenlijk was dat voor het land niet slecht. Er heerste nu rust en stabiliteit. In 1840 werd de eerste treillijn aangelegd, de stoomscheepvaart werd aangemoedigd en de bevolking groeide met een miljoen naar 5 miljoen. Dit kon niet voorkomen dat de inwoners veel liever bij Italië wilden horen en in het revolutiejaar 1848 brak er opstand uit. Sardinië viel het land binnen en ze werden onthaald als bevrijders. De Oostenrijkers onder leiding van Josef Radetzky sloegen hard terug en Sardinië werd verslagen. De Oostenrijkers onderdrukten de bevolking nu en tegenstanders van het regime werden opgesloten in een gevangenis in Brno. Ver naar het zuiden werd het koninkrijk Italië gevormd. Zij pikten eerst Lombardije en daarna Venetië in. In 1866 was heel Lombardije-Venetië Italiaans, de Oostenrijkers waren verdreven.

Bestuur

Lombardije-Venetië was verdeeld in twee delen: Lombardije en Venetië. Deze hadden allebei een gouverneur. Daaronder zaten nog 17 provincies. De koning had geen tijd om zich met het land te bemoeien dus verving een onderkoning hem.

Koningen

Onderkoningen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lombardije-Venetië&oldid=641361"