Ausgleich

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk

De Ausgleich was een overeenkomst in 1867, waarbij Oostenrijk-Hongarije één land werd.

Totstandkoming

In 1848 won het Oostenrijkse leger van de Italianen. In de tussentijd waren er ontwikkelingen in Hongarije, daar mocht nu democratisch gestemd worden. Het hof van Wenen wilde dit ongedaan maken en stuurde het Oostenrijkse leger datzelfde jaar nog naar Boedapest. Maar het leger werd in 1849 uit Hongarije verdreven. Op 14 april 1849 werd de koning van Hongarije, die tevens de keizer van Oostenrijk is, van de troon afgestoten. Kossuth werd president van Hongarije. Het hof van Wenen vroeg aan Rusland militaire hulp. Oostenrijk en Rusland vochten tegen Hongarije. Op 13 augustus 1849 legde ze hun wapens neer. Toen brak er een periode van terreur uit in Hongarije. In Wenen werd het duidelijk dat ze Hongarije niet konden besturen zonder mede werking van de de Hongaren en zo kwam de Ausgleich tot stand.

Federale staat

Door de Ausgleich werd Oostenrijk-Hongarije een federale staat. Voor 1867 bestond Keizerrijk Oostenrijk uit allemaal kleine landjes. Oostenrijk-Hongarije bestond uit twee grote delen:

Landsdelen

Cisleithanië bestond uit de volgende kroonlanden:

Transleithanië bestond uit de volgende deelstaten:

Bosnië en Herzegovina werd in 1878 bezet door Oostenrijk-Hongarije en werd in 1908 onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Het had een aparte status.

Verenigde Staten van Oostenrijk

De Oostenrijkse kroonprins kwam met een voorstel om vele bevolkingsgroepen een eigen deelstaat te geven, de Verenigde Staten van Oostenrijk. Dit plan is door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet door gegaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ausgleich&oldid=497622"