Hertogdom Krain

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertogdom Krain
Vojvodina Kranjska
Herzogtum Krain

Flag of Krain.svg       Wappen Herzogtum Krain.png

Empire d'Autriche 1914 Carniole.png
Hoofdstad Ljubljana
Taal Duits, Sloveens
Dynastie Huis Habsburg
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het hertogdom Krain was een hertogdom dat bestond tussen 1394 en 1918. Het was tot 1806 onderdeel van het Heilige Roomse Rijk, vervolgens het keizerrijk Oostenrijk en uiteindelijk een kroonland van Oostenrijk-Hongarije. Het hertogdom lag op de plaats waar Slovenië nu ligt.

Geschiedenis

Het hertogdom ontstond in 1394, nadat de keizer van Oostenrijk het land een hertogdom maakte. Dit gebeurde nadat er allerlei gebieden bij Krain gevoegd werden. Het hertogdom was bezit van het Oostenrijkse huis Habsburg. In 1803 werden Brixen en Freiburg bij het hertogdom gevoegd. Ook werd Krain onderdeel van het keizerrijk Oostenrijk.

Tussen 1809 en 1814 werd hertogdom onderdeel van Frankrijk. Het maakte toen deel uit van de Illyrische Provincies. Tussen 1816 en 1849 was het onderdeel van het koninkrijk Illyrië. In 1849 werd Krain uiteindelijk een zelfstandig kroonland (provincie) van Oostenrijk. Dit bleef zo tot 1918, toen Oostenrijk-Hongarije de Eerste Wereldoorlog verloor. Het hertogdom Krain werd toen onderdeel van de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven; het latere koninkrijk Joegoslavië.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hertogdom_Krain&oldid=757910"