Edelhert

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een edelhert

Het edelhert is de grootste hertensoort in onze streken. Het gewei kan ongeveer 1 meter hoog, of soms nog hoger worden. Je begrijpt wel wat een spektakel dat geeft als twee van die grote beesten in gevecht zijn. Dan gaan ze met de koppen tegen elkaar staan en proberen de ander met dat gewei een enorme dreun te verkopen. Vaak breekt er in dat geweld een tak van zo'n gewei af, maar dat geeft niets, want een hert krijgt ieder jaar een nieuw gewei. Het edelhert is een planteneter. Hij leeft nu nog altijd in het wild in Europa.

Het edelhert komt in Nederland voor op de Veluwe en de oostvaardersplassen. De herten leven in een bosrijke omgeving, maar ook op open vlaktes en zijn planteneters, met een net woord herbivoren. Alleen het mannetje krijgt een gewei. De vrouwtjes niet. De herten hebben bruine grijsachtige, korte vacht. De buik is wit. Dit is gelijk een schutkleur, zo vallen ze minder snel op voor roofdieren. Edelherten kunnen tussen de 165 cm en 140 cm hoog worden. Zonder gewei meegerekend.

Een vrouwtjeshert noemen we een hinde. Deze herten krijgen in het voorjaar vaak een kleintje. Een babyhert noemen we een kalf. Voordat de vrouwtjes een kalf krijgen is er in de herfst de paartijd. Dit is met een moeilijk woord de bronsttijd. De mannen laten zich dan van hun beste kant zien, want de vrouwtjes zijn kieskeurig. Dit doen zij door met een ander mannetje te vechten en door heel hard te burlen. Dit is eigenlijk net zoiets als brullen. Is een hinde geïnteresseerd dan gaat zij met een mannetje paren. En na een draagtijd van ongeveer 225 dagen krijgt zij een kalf. Klik op de link voor een filmpje over burlende edelherten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edelhert&oldid=466485"