Langlaufen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langlaufen
Olympic pictogram Cross country skiing.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Ski Vereniging
Aangesloten liga's
Website: https://www.nskiv.nl/topsport/langlaufen
Portaal Portaalicoon Sport
Langlaufer

Langlaufen is een sport waarbij je met lange latten door de sneeuw glijdt. Anders dan skiën doe je dit meestal op een vlakke ondergrond met hooguit wat kleine hellingen. Naast twee ski´s gebruikt men ook twee stokken. Er zijn ook wedstrijden van langlaufen en de sport is een Olympische sport. Iemand die deze sport beoefent wordt een langlaufer genoemd. De sport komt oorspronkelijk uit Noorwegen, maar het woord langlaufen komt echter uit het Duits. Langlaufen wordt ook beoefend op de Olympische Winterspelen.

Benodigdheden

De stokken die bij het langlaufen gebruikt worden.

Stokken

De stokken die gebruikt worden met langlaufen hebben een scherp uiteinde, die kan worden gebruikt voor het prikken in hard ijs. Het kapje boven de punt voorkomt dat de stok door de sneeuw heen steekt. Oorspronkelijk gebruikte de lokale bevolking eiken- of dennehout voor de stokken. Vroeger werd hiervoor een grote ring gebruikt, maar tegenwoordig is het een klein kapje. De stok heeft ook een handsvat om te voorkomen dat de langlaufer de stok verliest. De lengte van de stok verschilt per stijl. Bij de klassieke stijl komt de stok tot onder de oksel, maar bij de skating komt de stok tot aan de kin of zelfs tot aan het oog.

Ski's

De ski's die met langlaufen gebruikt worden heetten latten. Ze zijn dan ook lang en smal. Een lat heeft een de lengte van de langlaufer plus 10 tot 20 centimeter. De latten zijn licht gebogen, waardoor er spanning ontstaat. Hierdoor is er voor elk gewicht een ander soort lat. Ook zijn er ski's die geschikter zijn voor de loipe, deze zijn wat dikker en hebben een stalen kant. Daardoor kunnen bochten beter gemaakt worden tijdens het afdalen.

Bindingen

Een binding bindt de schoen van de langlaufer vast in de lat. Hier zijn twee systemen voor bedacht. Als eerste is er een systeem dat de zool van de schoen vastklemt in de lat. Daarnaast is er een systeem waarbij er onder de neus van een schoen een buisje zit, waarmee de schoen aan de lat wordt vastgeklemd. Voor kleine kinderen en beginners wordt vaak het eerste systeem gebruikt.

Belag

Met belag wordt het loopvlak van de ski behandeld. Er zijn verschillende soorten belag met elk hun eigen functie:

  • Glijwax zit rond de voeten en aan de voor- en achterkant. Het wordt gebruikt om de latten beter te laten glijden.
  • Chemische bewerking zit in het midden en wordt gebruikt bij het afzetten. Er bestaat overigens ook afzetwax, dat wordt vooral bij de klassieke ski's gebruikt. Chemische bewerking hecht echter automatisch aan de sneeuw.

Er zijn ook speciale schubbenski's die geen wax en chemische bewerking nodig hebben. Bij skating wordt alleen de glijwax gebruikt.

Wedstrijden

De internationale sportorganisatie die gaat over langlaufen is de Fédération Internationale de Ski, waar ook de andere vormen van skiën onder vallen. Voor langlaufen wordt jaarlijks om de wereldbeker gestreden en zijn er wereldkampioenschappen.

Langlaufen op de Olympische Spelen

Een langlaufwedstrijd in Praag.

Langlaufen staat al sinds de eerste winterspelen van 1924 op het programma, echter kunnen vrouwen pas sinds 1956 meedoen aan de sport op de winterspelen. Voor beide geslachten is zijn verschillende onderdelen voor langlaufen:

  • Korte afstand (tegenwoordig 15 km), een korte afstand langlaufen in vrije stijl.
  • Lange afstand (50 km), een lange afstand langlaufen in klassieke stijl met een massastart.
  • Estafette (40 km), 2x 10 km vrije stijl en 2x 10 km klassieke stijl.
  • Skiatlon (30 km), 15 km in klassieke stijl, gevolgd door een materiaalwissel en daarna 15 km in vrije stijl.
  • Sprint individueel, langste sprint per persoon.
  • Sprint team, langste sprint per team.

Het land met de meeste medailles voor langlaufen is Noorwegen, gevolgd door Zweden en daarna de Sovjet-Unie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Langlaufen&oldid=770037"