Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Tachtigjarige Oorlog

Kaspische Zee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaspische Zee
Caspian Seal area.png
De locatie van de Kaspische Zee
Locatie Vlag van Rusland Rusland, Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan, Vlag van Iran Iran, Vlag van Turkmenistan Turkmenistan en Vlag van Kazachstan Kazachstan
Afmetingen
Oppervlakte 371.000 km²
Maximale diepte 1.025 m
Gemiddelde diepte 211 m
Minimale breedte
Maximale breedte
Lengte
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Kaspische Zee is een groot zoutmeer op de grens van Europa en Azië. Met een oppervlakte van 371.000 km² is het het grootste meer van de wereld. Het diepste punt van de zee is 1.025 m diep. De Kaspische Zee is omringd door Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan.

Ondanks de naam is de Kaspische Zee een meer. De naam komt doordat de Kaspische Zee veel kenmerken van een zee heeft. Het water in de Kaspische Zee is zout en is erg groot. In de Kaspische Zee stromen diverse rivieren, zoals de Wolga, de Oeral, de Terek en de Koera. Diverse steden liggen aan de Kaspische Zee, zoals Bakoe, Aqtau, Astara, Astrachan, Machatsjkala en Türkmenbaşy. Bij Turkmenistan ligt er nog een meer aan de Kaspische Zee vast, genaamd Garabogazköl. Tijdens de Sovjetperiode werd deze inham afgesloten om zout te winnen. Sinds 1992 is de dam echter doorgestoken, om de baai weer te herstellen.

De Kaspische Zee heeft veel voorraden aardolie. Volgens internationaal recht heeft elk van de vijf landen het recht om aardolie te winnen op de gehele zee. In 2018 is echter door de omliggende landen besloten om de Kaspische Zee als een zee te beschouwen om zo het internationaal zeerecht te kunnen toepassen. Hierdoor kan de zee tussen de landen verdeeld worden.

Gallerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kaspische_Zee&oldid=617578"