Seksuele revolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De seksuele revolutie was natuurlijk geen echte revolutie. Er kwamen geen bommen en granaten aan te pas, en er vloeide geen bloed. Het was meer een stroming in Nederland, België en de rest van de wereld in de Jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Die leidde ertoe, dat seksualiteit niet alleen in dienst van de voortplanting stond. Je kunt ook zeggen, dat seksualiteit meer beschouwd werd als genotmiddel. Zogeheten vrije seks werd bespreekbaar. Vervolgens werd homoseksualiteit steeds meer als normaal beschouwd, terwijl er voor die tijd nog een heksenjacht op homofielen werd gehouden. Hoewel het nog lang niet zover was, dat het homohuwelijk kon. Zo kon het voorkomen, dat een reisleider tijdens een vakantie op een kerk wees: "Ziet u die kerk daar, dames en heren? Daar zijn van de week nog twee mannen getrouwd!" Een kreet van afgrijzen ging door het gezelschap. "Ja, echt waar hoor," vervolgde de reisleider, "de een 's morgens, en de ander 's middags!" Een zucht van opluchting werd hoorbaar.

Anticonceptie en abortus

Dit alles had natuurlijk ook gevolgen voor het normale gezin. Daar was seksualiteit eerst taboe, waar je niet over praatte. Zo ook over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. De invoering van anticonceptiemiddelen (ter voorkoming van zwangerschappen) zoals de pil kan ook als een van de zegeningen van de seksuele revolutie worden beschouwd. Grote gezinnen zijn daardoor zeldzaam geworden. Abortus (afdrijving) als een uitgesteld voorbehoedsmiddel werd ook toegestaan. De actiegroep "Dolle Mina" gaf er met de strijdkreet "Baas in eigen buik" in 1971 de aanzet toe.

Verschillende samenlevingsvormen

Misschien nog belangrijker was het ontstaan van allerlei andere samenlevingsvormen dan het huwelijk. Mocht je vroeger voor het huwelijk al seks hebben gehad, wat tot een zwangerschap leidde, dat "moest" je trouwen, zoals dat heette, en dat werd als een hele grote schande ervaren. Tegenwoordig kun je samenwonen en zonder te hoeven trouwen kinderen bij je partner verwekken. Homohuwelijk, wat eigenlijk het tegenovergestelde is, is ook een voorbeeld van een van de resultaten van de seksuele revolutie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seksuele_revolutie&oldid=512796"