Taiga

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De taiga is een bos met veel naaldbomen. Taiga komt vooral voor in koudere gebieden, zoals delen van Scandinavië en Rusland. Vooral in Scandinavië wordt veel taiga gekapt, maar omdat er telkens meteen weer nieuwe bomen worden geplant, komen er wel weer nieuwe bomen. De taiga is meestal vrij dunbevolkt. Er zijn ook rendierherders. Zij houden rendieren en verzorgen ze. Meestal wonen die mensen met andere families in de Taiga. In de Taiga zijn verschillende dieren, ook de wolf.

Hydrosfeer

In sommige delen van de taiga hoopt zich water van gesmolten sneeuw of permafrost op aan het oppervlak. Door de rottende coniferen en lage temperaturen is dit water meestal zuur en bevat het geen voedingsstoffen - de perfecte ingrediënten voor het creëren van sponsachtige, vochtige moerassen.

Biosfeer

Er overleven weinig dieren in taiga dieren die wel kunnen overleven zijn: bevers, bizons, bruine beer, lemming, lynx, rendier, sneeuwhaas en wolven. Ook edelherten, reeën en talrijke soorten pelswild zijn hier te vinden, waaronder de sabelmarter, wezel, hermelijn, zilver vos en bunzing. Er zijn ook vogels waaronder de Siberische lijster, goudlijster en zwartkeellijster de vogels die in de winter komen zijn er ook hier zijn voorbeelden: kruisbek, steenarend, raaf en de ruigpootbuizerd.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taiga&oldid=807468"