Staatsdoema

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Staatsdoema

De Staatsdoema is een van de twee kamers van de Federatieve Vergadering van Rusland, het Russische parlement. De andere kamer heet de Federatieraad. De Staatsdoema is vergelijkbaar met de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Nederlandse Tweede Kamer. De Staatsdoema is gevestigd in Moskou.

De Staatsdoema bestaat sinds 1993, toen onder president Boris Jeltsin de grondwet werd veranderd. Tijdens een referendum is het voorstel voor de Staatsdoema toen goedgekeurd. De Staatsdoema is de vervanger van de Opperste Sovjet. De Staatsdoema bestaat uit 450 leden, die afgevaardigden heten. Om de vier jaar worden verkiezingen gehouden. Om lid te worden van de Staatsdoema moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Elk lid moet ook lid zijn een politieke partij, waardoor onafhankelijke leden niet mogelijk zijn. Ook moet iedere partij meedoen aan de verkiezingen in minstens 80 deelgebieden. Een partij zelf mag maximaal 600 leden opgeven voor de verkiezingen.

De laatste verkiezingen van de Staatsdoema waren in 2011. Sindsdien is de samenstelling als volgt:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staatsdoema&oldid=651267"