Jachtluipaard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jachtluipaard/Cheeta/Gepard
Acinonyx jubatus

Jachtluipaard2.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Afrika
Leefomgeving Savannen en struikgebieden
Behoort tot de Katachtigen

Cheeta map.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

Het jachtluipaard of cheeta(h) is een katachtig roofdier.

Jacht

Hij wordt wel de heer en meester van de savanne genoemd. Aan zijn lichaam is te zien dat hij is gemaakt om te rennen. Hij is het snelste landdier ter wereld. In lage grasvelden kan hij een sprint van zetten van 120 km per uur. Hij jaagt op snelle prooidieren, meestal paardachtigen. Door zijn renkunsten kan hij ze nog net vangen. Hij is wel heel erg snel, maar zijn kaken zijn nét niet sterk genoeg om een prooi te doodden met één beet. Door zijn lange staart verliest hij geen evenwicht. De jachtluipaard jaagt tijdens schemer, dan is de zon niet zo warm en kan hij gerust jagen.

Voortplanting

Cheeta

De Cheeta hoort bij de katachtige familie. Een jachtluipaard kan van vier tot zes jongen krijgen, die bij de geboorte niet meer dan een sinaasappel wegen. Als de jongen een half jaar oud zijn verlaten zij hun ouders. Maar ze blijven bij hun broertjes en zusjes tot ze volwassen zijn. Soms leven cheeta's in een groep van 3 tot 4 katten. Dit zijn altijd mannetjes, de vrouwtjes zijn niet zo sociaal.

Leefgebied

Cheeta's leven in Namibië, Kenia en in Zuid-Afrika. Ze leven op grote grasvelden. De mannetjes hebben een groter territorium dan de vrouwtjes, want de mannetjes moeten zoveel mogelijk vrouwtjes naar hun territorium lokken om kindjes te maken. (seks)

Jachtluipaard en mens

Je zou denken dat een Jachtluipaard gevaarlijk is en je direct aanvalt. Nou, dat is niet helemaal waar. De meeste dieren zoals de leeuw, zijn hartstikke bang voor mensen. En vroeger hadden koningen ook weleens een leeuw of tijger aan de riem zodat als er wordt aangevallen dat zij beschermers zijn. De Jachtluipaard laat zich het makkelijkst temmen van alle katachtigen. Zelfs even aaien en het dier is van jou. Dus ben je bang voor Jachtluipaarden? Zij zijn net zo bang als jij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jachtluipaard&oldid=688700"