Kameel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kameel
Camelus bactrianus

Camelus bactrianus in western Mongolia 06.jpg

Leefgebied Midden-Oosten en delen van Azië
Leefomgeving Woestijnen en steppe
Behoort tot de Evenhoevigen

Camelus bactrianus distribution map.png

Portaal Portal.svg Biologie

De kameel (Camelus bactrianus) is een hoefdier en zoogdier uit de onderorde der eeltpotigen. In archaïsch Nederlands, bepaalde dialecten en sommige uitdrukkingen wordt hij ook kemel genoemd. De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht Camelus slaan. Daar het woord uit het Arabisch komt (جمل ǧamal), bedoelde men er oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden. Het woord kameel is afgeleid van de wortel ǧ-m-l 'schoonheid' en betekent dan ook zoveel als 'sierlijk beest'.

Een kameel

Hij is in staat om in één keer heel veel water te drinken en dat in een bult op zijn rug op te slaan. Daarom is het een handig dier om mee door droge gebieden te gaan. Hij kan namelijk lang zonder water zoals in de woestijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kameel&oldid=789060"