Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Kameel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kameel
Dit is het leefgebied van een kameel
Leefgebied van kamelen

De kameel (Camelus bactrianus) is een hoefdier uit de onderorde der eeltpotigen. In archaïsch Nederlands, bepaalde dialecten en sommige uitdrukkingen wordt hij ook kemel genoemd. De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht Camelus slaan. Daar het woord uit het Arabisch komt (جمل ǧamal), bedoelde men er oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden. Het woord kameel is afgeleid van de wortel ǧ-m-l 'schoonheid' en betekent dan ook zoveel als 'sierlijk beest'.

Hij is in staat om in één keer heel veel water te drinken en dat in een bult op zijn rug op te slaan. Daarom is het een handig dier om mee door droge gebieden te gaan. Hij kan namelijk lang zonder water zoals in de woestijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kameel&oldid=694332"