Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2021

Wehrmacht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het symbool van de Wehrmacht.

De Wehrmacht was tussen 1935 en 1945 de naam voor het nazi-Duitse leger. Tussen 1939 en 1941 was de Wehrmacht waarschijnlijk het beste leger ter wereld. De Wehrmacht heeft in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) gevochten tegen de geallieerden. Adolf Hitler was lange tijd de opperbevelhebber.

Geschiedenis

Het Duitse Keizerrijk verloor de Eerste Wereldoorlog. In het Verdrag van Versailles werd afgesproken dat het Duitse leger werd beperkt tot 100.000 man. Adolf Hitler, die in 1933 aan de macht kwam, luisterde niet naar deze afspraak en richtte op 16 maart 1935 de Wehrmacht op. De herbewapening van het Duitse leger was in volle gang en Duitse ontwerpers gingen aan de slag om nieuwe technieken en wapens te ontwikkelen. Ook wilde Hitler de dienstplicht invoeren. Eind 1935 bestond het leger al uit 400.000 man. Na de dood van president Paul von Hindenburg in 1934 werd Hitler zelfs opperbevelhebber van de Wehrmacht. Hij had nu de absolute macht. Ook werd er een groot bouwprogramma gestart voor de luchtmacht. De herbewapening van de marine verliep eerst langzaam, maar later kwam de ontwikkeling van de U-boot op gang.

De nieuwe ontwikkelingen in de Wehrmacht konden ze testen tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waarin Duitsland de nationalisten van Francisco Franco steunde.

In 1939 viel de Wehrmacht Polen aan. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Hitler veroverde met de Wehrmacht in korte tijd heel veel landen. Toen Duitsland Frankrijk in juni 1940 had verslagen, liet Hitler zich trots bij de Eiffeltoren in Parijs filmen. In de zomer van 1941 viel Hitler, met miljoenen soldaten en duizenden tanks, ook de Sovjet-Unie aan. Ze rukten tientallen kilometers per dag op. Bij Moskou liep het offensief echter vast in de modder en bij Stalingrad boekte het Rode Leger de beslissende overwinning op de asmogendheden. Helemaal vanaf Stalingrad dreven de Sovjets de Wehrmacht terug naar Berlijn. Ook in West-Europa en Zuid-Europa dreven de geallieerden de Duitsers terug. De Schutzstaffel, onder leiding van Heinrich Himmler, moesten op sommige plekken de Wehrmacht vervangen, omdat er wel is aan getwijfeld werd. Tijdens de Slag om Berlijn, toen de Sovjets in Berlijn waren aangekomen, pleegde Hitler zelfmoord en enkele dagen later gaf nazi-Duitsland zich over. Op 20 augustus 1946 werd de Wehrmacht ontbonden.

Sterke punten

Een Tiger I in juni 1944.

Sterke punten van de Wehrmacht waren:

Onderdelen

Bevelhebbers

Farm-Fresh bullet go.png Lijst van bevelhebbers van de Asmogendheden

Hier staan een aantal bevelhebbers van de Wehrmacht (landmacht, luchtmacht en marine):

Opperbevelhebbers

De opperbevelhebbers van de Wehrmacht (oberkommando der Wehrmacht) waren:

Grote veldslagen

Hier staan een aantal grote veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog waarbij de Wehrmacht een grote rol heeft gespeeld:

Cijfers

Het Heer (landmacht) had in de Tweede Wereldoorlog bijna 13 miljoen troepen. Het mobiliseerde 1.000.000 Russische gevangenen. Meer dan 3 miljoen Duitsers werden gedood en nog eens 4,1 raakten gewond. Het Heer capituleerde op 8 mei 1945. Ook werden heel veel soldaten krijgsgevangen gemaakt. Bijvoorbeeld bij de Slag om Stalingrad: er werden 110.000 Duitsers gevangen genomen door de Sovjets. Daarvan keerden er slechts 5000 van terug. Ook werden in de oorlog 380.000 Duitsers naar Canada en de Verenigde Staten gestuurd. Daar moesten sommige gevangenen op plantages werken. Wel probeerden ze om als nazi te blijven leven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wehrmacht&oldid=651869"