Help mee! Maak een account of meld je aan.
Flag of Bavaria (lozengy).svg   In september staat WikiKids in het teken van Beieren. Doe ook mee!

Slag om Frankrijk

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

De Slag om Frankrijk was een militair offensief wat Duitsland uitvoerde in mei 1940. Het offensief bestond uit twee operaties; Fall Gelb en Fall Rot. De offensieven waren gericht op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Tijdens de eerste operatie, Fall Gelb, rukten de Duitse pantsereenheden verrassend snel op over Nederland en door de Ardennen, naar het Kanaal. Hierdoor sneden de Duitse soldaten de Britten en Fransen af van het Kanaal die naar België waren opgerukt. Ondanks dat werden de soldaten snel geëvacueerd uit Duinkerke.

In de tweede operatie, Fall Rot, rukten de Duitsers ver op in Frankrijk. Op 17 juni 1940 kondigde Philippe Pétain in het openbaar aan dat Frankrijk om een wapenstilstand zou vragen. Dit werd op 22 juni getekend door Duitsland en Frankrijk. Een deel van Frankrijk kreeg Duitsland en een ander deel, Vichy-Frankrijk, was nog van de Fransen.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_om_Frankrijk&oldid=525937"