Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2021

Raid op Dieppe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een achtergelaten auto op het strand van Dieppe.

De Raid op Dieppe, ook bekend als De slag om Dieppe of Operatie Jubilee, was een mislukte actie van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De aanval

Op 19 augustus 1942 gingen 6000 geallieerde soldaten (vooral Canadezen) aan land bij Dieppe dat toen bezet was door de Duitsers. Dieppe ligt aan de kust van Frankrijk. De Canadezen werden gesteund door de Britse marine.

De soldaten waren niet goed voorbereid en dus was het een hopeloze strijd, waarbij de geallieerden meer dan 4300 soldaten verloren. Duitsland verloor slechts 300 man van de in totaal 1500 soldaten. Deze mislukte landing bij Dieppe wordt gezien als een echte ramp, een catastrofe, maar de geallieerden hebben hier wel heel veel van geleerd voor Operatie Overlord (D-Day).

Na deze mislukte actie van de geallieerden waren de Duitsers gewaarschuwd. Ze dachten dat er nu nog een invasie zou komen en daarom bouwden ze een grote muur van bunkers, zodat de geallieerden nergens aan land konden komen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raid_op_Dieppe&oldid=699725"