Verdrag van Versailles (1919)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Verdrag van Versailles)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zie ook Verdrag van Versailles (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Verdrag van Versailles (1919)
De Orginele versie van de Vrede van Versailles in het Engels.

De Vrede van Versailles, ook wel Vredesverdrag van Versailles of Verdrag van Versailles was een verdrag tussen Duitsland en de Geallieerden. Het was een van de vijf verdragen, waarmee de Eerste Wereldoorlog formeel werd beëindigd. Met de Duitse bondgenoten (Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en Turkije) in die oorlog werden de andere vier verdragen gesloten. Het verdrag van Versailles was het belangrijkste van de vijf verdragen. Het verdrag van Versailles werd ondertekend in de Spiegelzaal van het Kasteel van Versailles net buiten Parijs

Verloop

1919 werd het verdrag van Versailles ondertekend. Dit was precies vijf jaar na de dood van Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este, wat wordt gezien als een aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. Het verdrag was een afsluiting van de Vredesconferentie van Parijs. Dit vond plaats op 18 januari 1919. Het verdrag werd ondertekend in de Spiegelzaal van het Kasteel van Versailles. Bij het verdrag waren er een aantal vertegenwoordigers van Duitsland. Hierbij hoorden de twee ministers. Ook waren bij het verdrag een aantal regeringen van landen die deel uit maakten van de Geallieerden of bij de oorlog waren betrokken. Bij de regeringen ontbrak alleen de Russische regering. Het verdrag van Versailles was samengesteld door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. Duitsland mocht niet meebeslissen. Het Verdrag van Versailles bestaat uit 440 artikelen. Alle artikelen zijn verdeeld onder 15 delen. De teksten werden in het Engels en Frans voorgelezen. Duitsland tekende uiteindelijk het verdrag.

Het verdrag

Nummer Naam Inhoud
I Volkenbond Het eerste deel bevatte de wetten van een net gesloten Volkenbond (waar Duitsland niet lid van mocht worden).
II en III Duitse gebiedsinperking In deel 2 en 3 werden de nieuwe grenzen voor Duitsland bepaald. Zo kreeg Frankrijk het deel Elzas-Lotharingen en Denemarken kreeg Noord-Sleeswijk (wat erg raar was, omdat Denemarken niet bij de oorlog betrokken was geweest). De andere delen gingen naar Polen, Litouwen, België en Tsjecho-Slowakije. Ook werd een vrij stad gesticht, namelijk Danzig.
IV Duitse Koloniën Deel 4 ging over de Duitse Koloniën. Alle koloniën moesten ingeleverd worden. Zij werden een Mandaatgebied.
V Ontwapening In deel 5 moest Duitsland ontwapend worden. Het Duitse leger mocht maar uit 100.000 militairen bestaan, dat was net genoeg om de grens te bewaken. De marine en de luchtmacht moest weg worden gedaan. Het hebben van grote wapens zoals tanks mocht ook niet meer.
VI Krijgsgevangenen en oorlogsgraven In deel 6 werd bepaald wat er met de oorlogsgraven en krijgsgevangenen moest gebeuren.
VII Uitlevering en berechting Deel 7 stelde vast dat Nederland de Duitse keizer Wilhelm II moest uitleveren. Dat deed de Nederland niet. Ook moesten alle oorlogsmisdadigers worden berecht door een rechtbank. De Duitsers wilden dit niet. De geallieerden letten hier later niet meer op.
VIII & IX Duitse Herstelbetalingen Deel 8 en 9 stelde vast dat Duitsland een gemaakte schade moest terug betalen. Dit moest onder meer aan de landen Frankrijk en België. Voordat het verdrag was getekend moesten de Duitsers sowieso alle grote handelsschepen, 1/5 van de vissersvloot, steenkool en machines geven.
X, XI & XII Confiscatie Deel 10 tot en met 12 gingen over de schade die Duitsland moest betalen aan alle landen die minder zwaar getroffen waren.
XIII Internationale arbeidsorganisatie Deel 13 gaat over de oprichting aan een arbeidsorganisatie tussen meerdere landen.
XIV Russische Rijk Deel 14 stelde vast dat Duitsland alle troepen en wapens van Duitsland uit Rusland moest halen. Ook mocht Rusland tijdelijk delen van Duitsland bezetten, waar later het land Polen uit voort kwam.
XV Algemene bepalingen De afsluiting. Hier werden ook de handtekeningen gezet.

Gevolgen voor Duitsland

Het antwoord van de Duitse bevolking op het verdrag, een groot protest voor de Rijksdag in Berlijn.
  • Duitsland mocht maximaal maar 100.000 soldaten hebben.
  • Duitsland moest gebieden afstaan aan andere landen.
  • Duitsland mocht geen soldaten hebben in het Rijnland.
  • Duitsland moest herstelbetalingen doen.
  • Duitsland moest al haar koloniën afstaan, zoals Duits-Zuidwest-Afrika (later Namibië genoemd), Duits-Oost-Afrika (later Tanzania genoemd), Kameroen etc.

Herstelbetalingen

De Spiegelzaal tijdens het de voorlezing van het verdrag. Dit schilderij hangt tegenwoordig in Imperial War Museum, Londen.

Volgens het Verdrag van Versailles was Duitsland het meest verantwoordelijk voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De andere verantwoordelijke was Oostenrijk-Hongarije, maar dit viel na de Eerste Wereldoorlog uit een. De zwaarst getroffen landen na de Eerste Wereldoorlog waren Frankrijk en België. Volgens het Verdrag van Versailles moesten deze twee landen herstelbetalingen krijgen van Duitsland. Er werd hiervoor een speciale commissie op gericht, die de schade zou bepalen. Op 21 mei 1921 werd bepaald dat Duitsland 20 miljard goudmark moest betalen. Daarnaast moest Duitsland ook nog Steenkool, machines en schepen leveren aan de twee landen. Op de conferentie in Londen werd dit bedrag verhoogd naar 226 miljard goudmark en later werd dit weer verlaagd naar 132 miljard. Toen Adolf Hitler aan de macht was en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er niks betaald. Na de Tweede Wereldoorlog was Duitsland verdeeld en kon het niet worden betaald. Uiteindelijk na de Duitse Eenwording in 1990 ging Duitsland weer verder met betalen. Uiteindelijk kregen Frankrijk en België hun allerlaatste geld op 3 oktober 2010. Hiervan was toen al een hoop vanaf gegaan.

Gevolgen

Duitsland tekende het verdrag van Versailles toch, maar was hier niet blij mee. De Bondskanselier tekende omdat de Duitsers anders hun land zouden kwijt raken. In Duitsland werd dit verdrag daarom ookwel het Verraad van Versailles genoemd. Het verdrag van Versailles en zijn artikelen zouden uiteindelijk Duitsland een minder sterk land maken. Toen Hitler aan de macht kwam ontstond de Tweede Wereldoorlog.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verdrag_van_Versailles_(1919)&oldid=820858"