Hyperinflatie in de Weimarrepubliek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kinderen bouwen een een toren van geldbriefjes. Je zou denken dat die toren veel waard is, omdat het uit zoveel geldbriefjes bestaat, maar eigenlijk is het vrijwel niets waard. Dat komt door de hyperinflatie.

De hyperinflatie in de Weimarrepubliek was een van de meest opvallende en verwoestende economische crises in de moderne geschiedenis. De oorzaak van deze hyperinflatie werd veroorzaakt door het drukken van enorme hoeveelheden geld om oorlogsschulden en herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog te voldoen.

De prijzen van producten, zoals groente en fruit, schoten extréém omhoog. De Duitse regering drukte enorme hoeveelheden geld bij om oorlogsschulden en herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog te betalen. Op 2 november 1923 drukte de Duitse overheid zelfs een bankbiljet van 100.000.000.000.000 Duitse mark. Dit was slechts 312,50 dollar waard. Deze hyperinflatie werd veroorzaakt door de periode na de Eerste Wereldoorlog, waarin de centrale bank zó veel geld moest drukken dat ze 30 papierfabrieken en 132 drukkerijen nodig hadden.

Dit alles leidde tot waardeloze valuta, waarbij mensen hele zakken vol geld nodig hadden voor basisaankopen. De economie stortte in, bedrijven faalden en werkloosheid steeg. In 1923 kwam er een einde aan de hyperinflatie met de introductie van de Rentenmark, maar de nasleep omvatte politieke onrust en de opkomst van extremistische bewegingen zoals de nazi's.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hyperinflatie_in_de_Weimarrepubliek&oldid=805559"