Invasie van Polen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van de invasie van Polen. Duitsland is grijs en de Sovjet-Unie is rood. Beide landen vielen Polen binnen.

De invasie van Polen verwijst naar de aanval van nazi-Duitsland op Polen op 1 september 1939, wat het begin markeerde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

De inval van de Duitse troepen in Polen werd snel gevolgd door een aanval van de Sovjet-Unie vanuit het oosten volgens een geheim akkoord tussen Duitsland en de Sovjets, het Molotov-Ribbentroppact. Polen werd snel verslagen. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hadden Polen verzekerd van steun in het geval van een Duitse aanval. Toen de invasie plaatsvond, verklaarden ze op 3 september 1939 Duitsland de oorlog, waardoor de Tweede Wereldoorlog officieel begon. De gevolgen van de invasie waren rampzalig. Polen onderging enorme verwoesting, met steden en infrastructuur die werden beschadigd door het oorlogsgeweld. De Poolse bevolking leed onder onderdrukking, deportaties en geweld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Invasie_van_Polen&oldid=819034"