Geweld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het lieveheersbeestje als symbool van zinloos geweld

Geweld is een ander kwaad aandoen. Dat kan een mens zijn of een dier. Iemand een klap voor z'n hoofd geven is geweld, maar bij het woord wordt vaak aan ernstiger zaken gedacht zoals iemand doodschieten, iets helemaal kapotmaken of iemand doodslaan. Hele erge dingen dus, waar je voor in de gevangenis kunt belanden. Dan ben je een crimineel; geweld is vaak iets misdadigs.

Zinloos geweld

Bij het uitgaansleven zijn regelmatig uitbarstingen van geweld. Vaak zijn het jongeren die te veel alcohol hebben gedronken en daardoor hun emoties niet meer kunnen beheersen. In sommige gevallen weten ze een dag later niet meer wat ze hebben gedaan. Vaak worden dit soort incidenten gefilmd, zodat ze toch voor de rechter kunnen komen. In sommige gevallen is er discussie over de vraag of er sprake is van zinloos geweld. Een voorbeeld daarvan is de piloot die met zijn passagiers in de Alpen vloog.

Zinvol geweld

Je hebt zinloos geweld, maar bestaat er dan ook zinvol geweld? Daarover zijn de meningen erg verdeeld. De één vind van wel, de ander van niet. Wanneer iemand bijvoorbeeld een vriend of familielid aanvalt, en je ziet dat dan ga je de boef misschien wel verjagen met geweld. Of je schopt een dief uit je huis. Er zijn dappere mensen die zulke dingen doen. Je kunt er zelfs een medaille voor krijgen, want je helpt anderen hiermee. Wanneer iets niet uitgelokt en zonder reden is, is het zinloos geweld.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geweld&oldid=793286"