Held

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeanne d'Arc, de Franse heldin.
Che Guevara, een held of een terrorist?

Een held is iemand die iets doet dat getuigt van buitengewone moed en zelfopoffering. Het is een echte persoon of een hoofdpersoon van een literair werk die, in het aangezicht van gevaar, tegenspoed bestrijdt door middel van daden van vindingrijkheid, dapperheid of kracht. Iemand die vele mensen heeft gered, bijvoorbeeld, of die heeft gevochten voor de vrijheid van zijn volk, zijn land, of voor de vrijheid in het algemeen. Tegenwoordig gebruiken mensen het woord 'held' ook gewoon voor iemand die ze om de een of andere reden bewonderen. Een antiheld noemt men een personage in een verhaal dat het tegengestelde is van een held, en dus geen moed of idealisme bezit.

Voorbeelden van helden variëren van mythologische figuren zoals Gilgamesh en Achilles tot historische figuren zoals de christelijke heldin Jeanne d'Arc, en fictieve superhelden zoals Superman, Harry Potter en Batman. Moderne voorbeelden van helden zijn Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Moeder Teresa en Nelson Mandela.

Meningsverschillen over de heldenstatus

Ieder land en ieder volk kent zo wel hun eigen helden, die met hun cultuur en geschiedenis te maken hebben. Men spreekt over nationale helden, christelijke helden, socialistische helden en ga zo maar door. Zo werd Stalin in zijn tijd gezien als een held. Zijn opvolger maakte duidelijk dat Stalin veel doden op zijn geweten had. Voor velen blijft Stalin een held omdat hij de Tweede Wereldoorlog van Adolf Hitler heeft gewonnen. Zo is ook Mao Zedong nog steeds voor vele Chinezen een held, ondanks zijn mislukte politiek die waarschijnlijk meer dan 50 miljoen doden heeft opgeleverd.

Terroristen met meerdere moorden op hun geweten, zoals Mohammed Atta en Osama bin Laden, van de 11 september 2001 aanvallen, of Che Guevara, worden door sommigen toch als helden gezien.

Een heilige

In de Rooms-Katholieke Kerk worden sommige helden officieel tot heilige verklaard. Het zijn vaak mensen die hebben gestaan voor hun geloof en die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Vaak zijn het mensen die alle rijkdom hebben laten liggen om armen te helpen, zoals Pater Damiaan die melaatsen ging helpen of Frans van der Lugt tijdens de Syrische Burgeroorlog.

De verzonnen held

Je hebt ook nog de fictieve held, de verzonnen held. Die zie je vaak in films, boeken en sprookjes. De held is degene die het boze monster verslaat of de slechterik. Aan het einde trouwt de held dan met de mooie jonkvrouw of de leuke prinses, of hij krijgt in modernere verhalen het mooie meisje en een snelle auto (zoals James Bond).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Held&oldid=761313"