Duitse Rijksdagverkiezingen 1930

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Duitse Rijksdagverkiezingen van 1930 waren een belangrijk politiek evenement in de Weimarrepubliek (1918-1933); de democratische regering van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. Deze verkiezingen werden gehouden te midden van politieke instabiliteit, economische problemen en sociale onrust, wat resulteerde in aanzienlijke verschuivingen in de politieke krachten in Duitsland. De Duitse Rijksdagverkiezingen van 1930 markeerden een belangrijk moment in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens deze verkiezingen was er een opkomst van zowel extreemlinkse als extreemrechtse partijen, wat aantoonde hoe diep verdeeld en onstabiel de politieke situatie in Duitsland was. De Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), onder leiding van Adolf Hitler, behaalde een grote winst bij deze verkiezingen. De partij won 18,3 procent van de stemmen, wat resulteerde in 107 zetels in de Rijksdag. Deze sterke opkomst van de nazipartij benadrukte hun groeiende invloed en populariteit. Tijdens de economische depressie van de jaren 1930, veroorzaakt door de Beurskrach van 1929, waren veel Duitse burgers ontevreden over de economische omstandigheden. Dit beïnvloedde hun stemgedrag en droeg bij aan de groei van extremistische partijen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duitse_Rijksdagverkiezingen_1930&oldid=805550"