V2 (raket)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf V-2)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een V2 wordt gelanceerd in Wassenaar, foto genomen tussen 1942 en 1945.

De V-2 was de eerste onbemande geleide ballistische raket. Dat betekent dus dat hij "bestuurd" kon worden vanaf afstand. Hij bereikte een maximale hoogte van 83 tot 93 km en had een bereik tussen 321 en 362 kilometer. De raket werd voor het eerst ingezet op 8 september 1944; de doelen waren Parijs en Londen. Ze werden afgeschoten van september 1944 tot en met maart 1945. Er werden meer dan 3000 raketten afgevuurd. Het gebied direct rond Londen werd door meer dan 500 V2’s getroffen en enkele honderden kwamen verder weg neer.

Wernher von Braun begon al voor de Tweede Wereldoorlog met het ontwerpen van een ballistische raket. Hitler financierde het project. Er werd een groot complex aangelegd in Peenemünde en er werkten duizenden wetenschappers. Jarenlang probeerde men de perfecte raket te ontwerpen. Dit lukte uiteindelijk, maar de geallieerden hadden zojuist de geheime basis ontdekt. Het complex werd vernietigd. Von Braun vestigde zijn nieuwe geheime basis in Noord-Frankrijk: La Coupole. Daar werden honderden V2's geproduceerd. Op 8 september 1944 werd de eerste V2 gelanceerd richting Londen. Het resultaat was vernietigend. In 6 maanden tijd werden 3000 V2's afgevuurd op Londen, Zuid-Engeland en België. Maar de geallieerden waren al toegeslagen in Noord-Frankrijk: Operatie Overlord. Ze dreven de Duitsers terug. Op 27 maart 1945 trof de laatste V2 Londen. De nazi's waren verslagen. Vijfduizend mensen waren omgekomen door de V2's.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=V2_(raket)&oldid=699715"